Otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije u Novom Sadu

0

„U Vojvodini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja, a samim tim i ovaj Centar koji danas kreće zvanično sa radom je ključni alat za pokretanje ekonomskog razvoja i poljoprivrede u celoj našoj zemlji“, poručio je Igor Mirović danas, na svečanom otvaranju Centra digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens u Novom Sadu, koji je zvanično pustila u rad predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

b

Mirović je rekao da je uz ogromnu podršku Pokrajinske vlade, Institut Biosens kao deo Univerziteta u novom Sadu, pokazao svojim celokupnim angažmanom da razume potrebu i trend, koji je očigledan u našoj zemlji a tiče se njenog ekonomskog oporavka.

Ovaj centar koji je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije, kako je Mirović još naveo, treba da doprinese povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede, većim prinosima i boljem kvalitetu, koje ona mora da nosi u budućnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da postoji potreba da svi budu uključeni u ovakve sisteme, od državnih organa, ministarstava, nadležnih službi, službi u oblasti poljoprivrede, dakle svi oni koji će puniti podacima ovaj sistem da bi on mogao da odgovori na ona pitanja koji će koristiti njegovim budućim korisnicima.

Predsednik Mirović je podsetio da će uskoro u skladu sa politikom okupljanja oko zajedničkih projekata, za nekoliko meseci otpočeti izgradnja nove zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu.

m

Digitalna platforma AgroSens, poseduje osnovne servise besplatne za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Institut BioSens u Novom Sadu evropski prvak u istraživanju i razvoju i da ni mnogo naprednije zemlje nemaju ovakve centre i uslove.

„ Ovi naši evropski prvaci su pobedili na najzahtevnijem programu Evropske unije za istraživanje razvoj „Horizont 2020“ i zahvaljujući njima, imamo sve ovo danas u Srbiji“, istakla je premijerka Vlade Republike Srbije i dodala da će zahvaljujući tome Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati evropski centra izvrsnosti ne samo u 21. veku već i u narednom.

Premijerka Brnabić je istakla u Novom Sadu da je politika Vlade Srbije takva da će i dalje slušati, čuti i umeti da prepozna, kako bi mogla da pomogne. Kako je navela, svakodnevni su pokušaji i republičke i pokrajinske vlade, i nadležnih ministarstava, da znanja poput onih koje poseduje Institutu BioSens, u Srbiji budu što pre implementirana.

Ona je dodala da će, zahvaljujući Centru za digitalnu tehnologiju u poljoprivredi, Srbija biti jedina zemlja van EU koja će moći besplatno da koristi satelitske podatke.

Prisutne je pozdravio direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, a među njima su bili republički ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretari mr Vuk Radojević i prof. dr Zoran Milošević i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.