Otvaranje tri nova poglavlja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Dve trećine zemalja članica Evropske unije, dalo je saglasnost na otvaranje poglavlja 25 i 26 u pregovorima sa Srbijom.

Istovremeno, vode se intenzivni razgovori sa članicama koje imaju primedbe na tekst zajedničke pregovarčke pozicije, koju predlaže Evropska komisija, a čije usaglašavanje i formalno otvara put da se na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, 13. decembra u Briselu, uz Poglavlje 5, otvore i ta dva poglavlja, koja se odnose na nauku, obrazovanje i istraživanja.
Evropski diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da očekuju da se do tog datuma postigne konsenzus svih 28 država članica i otvore sva tri poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.
Iako poglavlja 25 i 26 slove za relativno „laka poglavlja“, jer su kultura i obrazovanje primarno u nadležnosti država članica, a ne EU, Hrvatska, Rumunija i, donekle, Bugarska zahtevaju ”pojačani rečnik” teksta zajedničke EU pozicije, po pitanju položaja nacionalnih manjina u obrazovnom sistemu Srbije.
Tanjugovi izvori navode da su zahtevi, na prvom mestu Rumunije i Hrvatske, oko položaja i prava nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja ranije već bili predemet razgovora u sklopu pregovora o zajedničkoj EU poziciji za otvaranje poglavlja 23, koje se, između ostalog, bavi pitanjima osnovih prava nacionalnih manjina.
Tada je Hrvatska više meseci blokirala otvaranje poglavlja 23 i 24 zbog insistiranja na ukidanju univerzalne jurisdikcije za ratne zločine, punoj saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu, ali i na boljem položaju hrvatske manjine u Srbiji.
Evropska komisija je, međutim, i tada, kao i sada, odbacivala ovakvu vrstu zatheva kao neosnovanu, jer se prava nacionalnih manjina rešavaju u bilateralnim kontaktima dveju država i nisu deo EU tekovina, čije se usklađivanje zahteva tokom pristupnih pregovora.
Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da su ovoga puta i same zemlje članice zbunjene ovakvim stavom Bukurešta i Zagreba.
U slučaju 23 i 24 stvar je „presekao“ evropski komesar Johanes Han, koji je tada preduhitrio tadašnjeg šefa hvratske diplomatije Miru Kovača i, dok je Hrvatska još držala to pitanje „otvorenim“, bar u javnosti, izjavio da je i Zagreb dao zeleno svetlo.
Kovačev „naslednik“, aktuelni ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je u utorak u Briselu da komesar za pregovore o proširenju EU tokom posete Beogradu „nije govorio samo u ime Evropske komisije, nego svih država članica (EU)“, kada je najavio otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.
Izvor:Tanjug