Otvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“

0
Foto:predstavnistvorsbg.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik danas će u Narodnom pozorištu u Beogradu, u 18 sati, u prisustvu visokih zvanica Srbije, Republike Srpske i diplomatskog kora, svečano otvoriti petu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“

Dani Srpske u Srbiji“ počeli su 2013. godine „sa malo programa i želja“, a da su sada „narasli“ do 32 programa u 45 izvođenja u 20 srpskih gradova.

Scenario za manifestaciju, rekao je Cicović, napisali su Nele Karajlić i Vule Žurić.

Što se tiče privrede i privredne saradnje Srbije i Srpske, Cicović kaže da će biti održane tri promocije privrednih potencijala Republike Srpske i susreti privrednika Srbije i Srpske.

Oni će biti održani 18. septembra u Vranju, 19. u Novom Sadu i 20. u Subotici.

Turizam, kao atraktivna privredna grana, kaže Cicović, zahteva više prezentacija, pa će osim u Vranju biti postavljeni i posebni turistički punktovi u Beogradu i Novom Sadu.

U Beogradu će oni biti postavljeni u petak i subotu (15. i 16. septembra) na početku Knez Mihailove ulice, a u Novom Sadu će punkt turističke ponude Republike Srpske biti na trgu ispred Gradske kuće 20. i 21. septembra.

Najznačajniji susret, prema rečima direktora Predsedništva Republike Srpske u Srbiji, kad je privreda u pitanju, biće održan poslednjeg dana manifestacije, 21. septembra, u vili Republike Srpske.

„Zamislili smo to kao Forum za uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu“, kaže on i dodaje da će Forum otvoriti predsednice vlada Srbije i Srpske, Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Cilj Foruma je, kaže, pokretanje dijaloga o usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz razmenu iskustava, predstavljanja najboljih primera u praksi i programa za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Forum organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ćićović je najavio da će u Novom Sadu, u ponedeljak profesor doktor Ranko Popović održati predavanje o Ivi Andriću, povodom 125. godina njegovog rođenja.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ trajaće od 15. do 21. septembra.

Ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ završiće se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 21. septembra operom „Knez Ivo od Semberije“.

izvor: RTV