Osuđujuća presuda za zloupotrebe sa zemljištem u Kaću

0
Bolnica VITA Novi Sad

Specijalni sud u Beogradu osudio je na tri godine zatvora odbeglog vlasnika preduzeća „Sloga“ iz Kaća Slobodana Šćekića i još 10 okrivljenih, povodom optužbi za malverzacije sa državnim zemljištem, a njegove saradnike na zatvorske kazne od šest meseci do tri godine zatvora.

Šćekiću je takođe obavezan da Republici Srbiji na ime obeštećenja imovinsko-pravnog uplati iznos od 434.315.616,11 dinara u roku od tri meseca, navodi se u saopštenju suda.
Njemu se sudilo u odsustvu, jer je nedostupan srpskim pravosudnim organima, a osuđen je zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.
Ovo je prvostepena presuda, pa optuženi, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.
Na po tri godine zatvora osuđeni su i Milutin Ždero, Stevan Boruš, Mirjana Milošević, Aca Ilijevski i Jovan Vladisavljev.
Jasmina Nikolić i Bratilav Uzelac osuđeni su na po godinu i šest meseci zatvora, Nemanja Novakov i Nikola Jakšić na po godinu dana zatvora.
Svetlana Oluški osuđena je na šest meseci kućnog zatvora, pod pretnjom da – ukoliko jednom na preko šest sati ili dva puta u trajanju do šest sati samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će joj odrediti da ostatak kazne izdrži u zatvoru.
Kako je ranije saopšteno, Šćekiću se na teret stavlja da je kao vlasnik AD „Sloga Kać“, nakon privatizacije tog preduzeća 2005. godine, neosnovano uknjižio pravo svojine na zemljištu u KO Novi Sad 3, od 301 hektar i 86 ari, u korist tog preduzeća, ukupne vrednosti od 434.315.616,11 dinara, iako se radilo o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini koje nije bilo predmet privatizacije po ugovoru zaključenom sa Agencijom za privatizaciju.
Kako se navodi u optužnici iz 2014. godine, to su mu omogućili zaposleni u RGZ Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad kao i savetnik u Republičkom javnom pravobranilaštvu Novi Sad.

Izvor: novosadska.tv

POSTAVI ODGOVOR