Održavanje sistema za odvodnjavanje ključno za razvoj poljoprivrede

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica učestvovao je danas na radnom sastanku na temu „Revitalizacija Dunavske regije kroz čišćenje kanala i razvoj lokalnog turizma uz pomoć fondova EU“, u organizaciji Dunavskog centra za kompetenciju u Beogradu i nemačkog Bundestaga.

Potpredsednik Zobenica posebno se zahvalio poslanici Bundestaga Iris Eberl na dolasku i učeću u organizaciji ovog sastanka, kao i na tome što je bila prva poslanica Bundestaga koja je posetila Skupštinu AP Vojvodine prošle godine.

„Zagađenje Velikog bačkog kanala pitanje od nacionalnog značaja, a Pokrajinska vlada, sa svojim sekretarijatima, aktivno učestvuje u svim fazama rešavanja problema zagađenja Velikog bačkog kanala kroz institucionalnu podršku, učešće u radnim grupama, saradnji i dostavljanjem raspoloživih podataka domaćim i stranim partnerima, povezivanjem interesnih grupa i lokalnih samouprava, medijskim izveštavanjem o aktivnostima, izdavanjem dozvola i saglasnosti kao i učešćem u finansiranju“, rekao je potpredsednik Zobenica.

Zobenica je rekao i da su programom poslovanja JVP „Vode Vojvodine“ za 2017. godinu predviđena značajna sredstava za redovno održavanje sistema za odvodnjavanje, radove na crpnim stanicama i uređenju kanalske mreže koja iznose preko dve milijarde dinara.

„Više od 600 kilometara kanala u Vojvodini plovno je i pogodno za nautički turizam, a godinama unazad JVP „Vode Vojvodine“ organizuje rekreativnu regatu, u želji da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam. Osim ovoga kanali Hidrosistema su odlično mesto i za ribolovni turizam, dok se u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i regionalnim zavodima identifikuju hidroobjekti koji predstavljaju kulturnu i industrijsku baštinu Vojvodine“, rekao je Potpredsednik Zobenica.

Izvor: skupstinavojvodine.gov.rs