Odnosi Srbije i Maroka odlični i bez otvorenih pitanja

0
Foto: srbija.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja boravi u Kraljevini Maroko povodom Konferencije o svetskoj politici, sastala se danas u Rabatu sa predsednikom Vlade te zemlje Sadedinom El Otmanijem, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je sinoć bila počasni gost na svečanoj večeri koju je u čast visokih zvanica, učesnika Konferencije, priredio ministar spoljnih poslova Maroka Naser Bourita.

Premijerka je prvog dana posete Maroku učestvovala na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici koja je održana u Marakešu, na kojoj je sa premijerom Albanije Edijem Ramom, govorila o izazovima sa kojima se susreću Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa, kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Predsednici vlada Srbije i Maroka ocenili su u razgovoru da su u godini kada se navršava šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, bilateralni odnosi odlični i bez otvorenih pitanja. Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, pri čemu ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene.

Brnabić je naglasila da Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i protivljenje te zemnje članstvu takozvanog Kosova u Unesko, i u drugim međunarodnim organizacijama,

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova, jer je to preduslov svakog razvoja.U razgovoru je istaknuta potreba za unapređenjem ekonomske i trgovinske saradnju Srbije i Maroka. Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

El Otmani je poručio da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i da očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija, potvrdivši da se njegova zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope

Konferencija o svetskoj politici, prvi put je održana 2008. godine, a pokrenuta je od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations – IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici učestvovalo je više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata, koji su u okviru plenarnih sesija razmatrali aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR