Odlična saradnja sa Italijom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom Republike Italije u Srbiji Đuzepeom Mancom, koji mu je čestitao postavljenje na novu dužnost.

Vulin je tom prilikom izrazio zadovoljstvo time što saradnja Srbije i Italije aktivno doprinosi ostvarivanju najznačajnijeg prioriteta Vlade Republike Srbije – ubrzanom priključenju Evropskoj uniji i što Italija pruža podršku Srbiji na tom putu.

Dve zemlje ove godine obeležavaju 138-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, što pokazuje da je Republika Italija ne samo naš prijatelj, već i strateški partner, istakao je ministar.

Još jedan od dokaza naših bliskih odnosa, kako je dodao, jeste i prisustvo ministra odbrane Roberte Pinoti na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostaju privrženi težišnim oblastima saradnje, a to su školovanje i usavršavanje, zajedničko učešće u mirovnim misijama, vojno-vojna saradnja (obuka specijalnih jedinica i timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, saradnja u oblasti vazduhoplovstva), obaveštajno-izviđačka delatnost i vojno-medicinska saradnja.

On je najavio da će saradnja tokom 2017. godine biti dodatno unapređena učešćem na zajedničkim vežbama, uz ocenu da njenu krunu svakako čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na zajednički angažman u UN misiji u Libanu, kao i u misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali), što aktivno doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa.

Posebno bih izdvojio vojnoekonomsku saradnju dveju zemalja, a nedavne posete predstavnika kompanija „Bereta“ i „Leonardo“ još jedna su potvrda obostrane zainteresovanosti za unapređenje takve saradnje, ocenio je ministar.

Vulin je iskazao posebnu zahvalnost na profesionalnom angažovanju pripadnika oružanih snaga Italije u sastavu Kfora.

Raduje nas činjenica da u narednom periodu neće biti smanjivanja brojnog stanja pripadnika Oružanih snaga Italije u sastavu Kfora, istakao je on i ocenio da se na taj način prepoznaje značaj situacije ne samo zbog mira na Kosovu, već i u čitavom regionu.

Mi nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije, gde jedino Kfor prepoznajemo kao partnera i nosioca stabilnosti, naglasio je Vulin.

On je dodao da Srbija čini sve da ne dođe do stvaranja tzv. „vojske Kosova“, što smatra flagrantnim kršenjem Rezolucije 1244 SB UN i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

U razgovoru o posledicama migrantske krize postignuta je saglasnost o tome da svi događaji u proteklom periodu jasno ukazuju na to da se jedino zajedno možemo boriti protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji, koje ne poznaju granice.

Vulin je ambasadoru Mancu preneo nameru da u narednom periodu dodeli spomen-medalju prethodnom komandantu Kfora general-majoru Guljermu Luiđiju Miljetiju, za doprinos koji je pružio tokom mandata u Kforu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Vlada Srbije