Odlaganjem krivičnog gonjenja sakupljeno više od 600 miliona dinara

0
Foto: mpravde.gov.rs

Ministri pravde i zdravlja Nela Kuburović i Zlatibor Lončar prisustvovali su danas u Opštoj bolnici u Kruševcu primopredaji 13 sanitetskih vozila domovima zdravlja, bolnicama i zdravstvenim centrima, koja su nabavljena sredstvima iz oportuniteta (odlaganje krivičnog gonjenja), navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ukupno je za zdravstvene ustanove iz sredstava prikupljenih na osnovu oportuniteta ove godine nabavljeno 15 sanitetskih vozila.

Sanitetska vozila sa pratećom medicinskom opremom su dobile zdravstvene ustanove u Žablju, Negotinu, Surdulici, Kruševcu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Trgovištu, Bosilegradu, Majdanpeku, kao i Klinički centar Vojvodina.

Ministarka Kuburović podsetila je da je Ministarstvo pravde u martu ove godine raspisalo drugi Javni konkurs za dodelu sredstava iz oportuniteta, da se na konkurs prijavilo više od 700 zainteresovanih i da je oko 350 miliona dinara raspodeljeno na 98 korisnika.

„Najveći deo novca je, kao i prošle godine, odvojen za zdravstvo – 131 milion dinara, a od toga je 46 miliona dinara odvojeno za nabavku sanintetskih vozila koja su dodeljena domovima zdravlja, kliničkim centraima, bolnicama“, istakla je Kuburović.

Ona je najavila da će početkom sledeće godine biti raspisan novi konkurs radi dodele sredstava iz oportuniteta, dodajući da javna tužilaštva itekako primenjuju ovaj institut, s obzirom da iz godine u godinu raste broj zaključenih sporazuma.

Kuburović je dodala da je do septembra zaključeno oko 12.000 sporazuma i da to znači da bi i ove godine u republički budžet po toj osnovi trebalo da bude uplaćeno više od 600 miliona dinara.

Ona je dodala da primena oportuniteta s jedne strane rasterećuje sudove, a sa druge omogućava da deo budžetskih sredstava na transparentan način bude raspodeljen na one kojima je najpotrebnije, poput zdravstva, prosvete, socijale. Kuburović je ukazala i da Ministarstvo pravde kontroliše utrošak tih sredstava i da korisnici moraju da ih upotrebe na način koji je predviđen.

Ministar Lončar istakao je da je u poslednje tri godine obezbeđeno 100 novih sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove širom Srbije i najavio da će ministarstvo i sledeće godine nastaviti sa tom akcijom.

Lončar je istakao i da je nabavka 100 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove jedna u nizu aktivnosti i mera, poput nabavke medicinske opreme, izgradnje novih i rekonstrukcije  postojećih zdravstvenih objekata, novog zapošljavanja i omogućavanja specijalizacije zdravstvenim radnicima, koje potvrđuju da se briga o zdravstvu u Srbiji vodi odgovorno, održivo i sistemski.

On se zahvalio Ministarstvu pravde na pomoći da zdravstvene ustanove dobiju preko potrebne sanitete, navodeći da su među njima i dva vozila opremljena za prevoz prevremeno rođene dece, sa pokretnim inkubatorima, koja će biti raspoređena u Nišu i Novom Pazaru.

To je, kako je istakao, veliki uspeh za srpsko zdravstvo i državu, naročito kada se ima u vidu ono što je nasleđeno, a to je da dugi niz godina vozni park nije obnavljan, pa su postojala vozila koja su prelazila i milion kilometara.

„Kada se ozbiljno radi, sistemski, kada se štedi i sprovode reforme, može da bude novca i za one najbitnije stvari, poput medicinske opreme. Dokaz svega toga je i izuzetno uspešna saradnja Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja” , naglasio  je Lončar.

Izvor: mpravde.gov.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.