Odgovorna briga o najosetljivijim socijalnim grupama

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da predstavnici tog ministarstva i zaposleni u sistemu socijalne zaštite svakodnevno brinu o potrebama i pravima najosetljivijih grupa – dece, starih, osoba sa invaliditetom, osoba sa smetnjama u razvoju, zaposlenih i nezaposlenih, penzionera, boraca i porodilja.

 

Ministarstvo je, reagujući na izjavu programskog direktora Centra za socijalnu politiku i profesora na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Gordane Matković, navelo da se od 2012. godine i Vlada Srbije i resorno ministarstvo trude da najugroženiji ne osete stroge mere štednje.

Ministarstvo je ocenilo da su zamerke koje je uputila Matković tendenciozne, a da je konstatacija da ništa nije urađeno krajnje zlonamerna jer zanemaruje činjenicu da je ova vlada hrabro donela Zakon o radu, koji je pokazao kako odgovorna vlast donosi prave i odgovorne zakone.

Od 2012. godine smanjena je stopa nezaposlenosti sa 23,9 na 14,6 odsto, izdvajanja za penzije iz budžeta pala su sa 48,2 na 35,2 odsto, penzije se redovno isplaćuju i imaju realnu osnovu u svom povećanju, što je razlika u odnosu na vreme kada su penzioneri strepeli kako i kada će biti isplaćena penzija jer je za isplatu bilo potrebno zaduživanje zemlje, što danas više nije slučaj.

Penzije su dva puta povećane – u januaru 2016. godine za 1,25 odsto i u januaru 2017. godine za 1,5 odsto, a u novembru 2016. godine svim penzionerima je isplaćena i jednokratna pomoć u visini od 5.000 dinara.

I pored mera štednje, nijedno socijalno davanje nije umanjeno i tu politiku će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviti i ubuduće.

Upravo sve ono što je Vlada Srbije uradila pokazuje da su oblasti rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i penzioni sistem na sigurnom putu.

Ministarstvo će nastaviti sa politikom koju je zacrtao prethodni premijer Aleksandar Vučić, a to je briga o svim građanima, sa jasnim ciljem – jačanje materijalnog i socijalnog položaja svih građana i Srbija kao ekonomski razvijena država, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije