Od danas kažnjavanje za prekoračenje srednje brzine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od danas počinje kažnjavanje vozača koji prekorače srednju dozvoljenu brzinu na auto putu, piše „Politika“.

U sredu je, kako se navodi, otklonjena i poslednja prepreka za početak primene novog sistema, a to je potpisivanje Sporazuma između Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i MUP-a Srbije, koji će omogućiti saobraćajnoj policiji da koristi podatke sa naplatnih rampi.

„Politika“ podseća da je reč o sistemu koji meri srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži na auto putu, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server.

Sve kućice imaju identično sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na auto put, a kada je izašao sa njega. „Putevi Srbije“ će dokumentovati sve prekršaje i prosleđivati ih policiji. Ubuduće, svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas, biće kažnjeni. Cilj novog sistema je povećanje bezbednosti saobraćaja, dodaje „Politika“.

Počelo merenje, za dva i po sata kažnjena 24 vozača

Na autoputu Šid – Šimanovci je počelo merenje srednje brzine vozila na autoputu i danas su na naplatnoj stanici Šimanovci za dva i po sata kažnjena 24 vozača, od kojih je 21 stranac.

Izvor: Tanjug