Od 1. jula roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara

0

Ministar za rad Zoran Đorđević, juče u Narodnoj skupštini Republike Srbije, izjavio je da je najveća novina Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom jeste mogućnost da uredbom ministar predloži Vladi kolika će biti visina i način isplate roditeljskog dodatka, navedeno je u saopštenju.

Zoran Đorđević ističe da je predviđeno da roditelji za prvo dete dobiju 100.000 dinara, a za drugo, treće i četrvrto kao i do sad.

„Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, predviđeno je da iznos roditeljskog dodatka za prvo dete bude povećan sa 39.000 na 100.000 dinara, dok za drugo i treće dete iznos ostaje isti kao i do sada“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar je naglasio da je novina u Zakonu  i isplata paušala od 5.000 dinara za svako rođeno dete, namenjenog za kupovinu opreme za bebe, koji bi se isplaćivao direktno majkama, odnosno roditeljima – a ne poslodavcu, kako je to ranije bila praksa.

„Nakon što Narodna skupština Republike Srbije usvoji predložene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, on će stupiti  na snagu 1. januara, a primenjivaće se od 1. jula 2018. godine“, istakao je Đorđević.

Ministar je napomenuo da Vlada od 2014. godine vodi odgovornu politiku u interesu države i građana, vodeći prvenstveno računa o ekonomskim mogućnostima države, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednom periodu, nakon precizne analize, predložiti i neke nove mere, a sve u cilju povećanja nataliteta i većeg broja dece, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o radu, Đorđević je istakao da su ciljevi izmena veća briga o radnicima, smanjenje nezaposlenosti i sprečavanje rada na crno.

„Poslodavci će prema novim odredbama biti u obavezi da kao i do sada svoje radnike prijave u roku od tri dana, ali radnik će tek nakon prijave moći da započne sa radom, a ne kako je do sada bila praksa, da taj rok započne tek nakon dolaska inspektora kada poslodavac započne proceduru prijave”, naveo je Đorđević.

Izvor: minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.