Obrazovanje u skladu sa strategijom razvoja opština

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas Irig, gde je sa predstavnicima opštinskih vlasti razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srednju stručnu školu ”Borislav Mihajlović Mihiz”.
Predsednik opštine Stevan Kazimirović istakao je tom prilikom da se ta lokalna samouprava zbog povoljnog geografskog položaja strategijom opredelila za razvoj turizma i vinogradarstva.

On je napomenuo da je upravo zbog toga pre sedam godina opština osnovala pomenutu obrazovnu ustanovu.

Školu, koja nema svoj prostor, već se nastava odvija u zgradi Osnovne škole ”Dositej Obradović”, poslednjih godina upisuje sve više učenika, i zbog toga je namera lokalnih vlasti i školskog rukovodstva da ova ustanova dobije svoju zgradu, objasnio je Kazimirović.

Takođe, kako je dodao, zbog sve većeg interesovanja dece iz okolnih opština i gradova, ideja je i da se gradi učenički dom.

Direktor škole ”Borislav Mihajlović Mihiz” Isidora Birinji istakla je činjenicu da je ova ustanova jedina na teritoriji Vojvodine i jedna od tri u čitavoj Srbiji koja ima obrazovni profil vinogradar-vinar.

Ona je, napomenuvši da Irig i okolina imaju mnogo vinarija, izrazila uverenje da u budućnosti ova opština može postati centar za obrazovanje u oblasti vinogradarstva.

Prema njenim rečima, neki elementi dualnog obrazovanja već postoje u školi, a vlasnici vinarija pokazali su interesovanje za dualni sistem.

Šarčević je pohvalio napore rukovodstva škole da planom upisa prate privrednu aktivnost, kao i to što su obrazovni profili u skladu sa strategijom razvoja opštine.

On je, kada je reč o izgradnji učeničkog doma, naglasio da sve što menjamo i radimo moramo činiti planski i strateški, pri čemu je potrebno sagledati potencijale čitavog Srema i u saradnji sa ostalim školama i privrednicima pronaći najbolja rešenja.

Nije rešenje da u svakom gradu i opštini bude sagrađen učenički dom, već rešenje može biti kroz prizmu regiona i možda kroz saradnju sa školama iz Rume, zaključio je ministar.

Nakon sastanka, Šarčević je obišao restoran za praktičnu nastavu, koji je sagrađen prošle godine, kao i lokacije na kojima je planirana izgradnja nove školske zgrade i učeničkog doma.

Izvor: Vlada Srbije