Oboren letnji rekord u potrošnji struje

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši gotovo pet puta više struje od evropskog proseka, istaknuto je na tribini „Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta“, koja je održana danas u zgradi opštine Palilula u Beogradu.

Tropske temperature i veća upotreba klima uređaja tokom proteklih dana povećale su potrošnju električne energije za 20 odsto u poređenju sa julom prošle godine, te je oboren letnji dnevni rekord u potrošnji struje u Srbiji.

U „Elektroprivredi Srbije“ kažu i da su leto u Srbiji do sada obeležila tri toplotna talasa i rekord u potrošnji električne energije tokom letnjeg perioda, ali da su, navode, obezbedili sigurno i stabilno snabdevanje strujom za građane i privredu.

„Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 stepeni, a na nivou Srbije, oboren je letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije“, kažu u EPS-u.

Najveća potrošnja, 89 miliona kilovat-sati, ostvarena je 11. jula i to, kažu, predstavlja rekordnu dnevnu potrošnju električne energije u „režimu rashlađivanja“ u Srbiji.

Tokom leta, objašnjavaju, svaka promena maksimalne dnevne temperature za jedan stepen, utiče na promenu potrošnje od 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou.

Iz EPS-a poručuju da je bitno da se koristi uređaj sa što većim energetskim razredom, a najbolji su oni koji nose oznaku A.

Objašnjavaju da klima, snage jednog kilovata, koja se koristi u proseku pet sati dnevno potroši 150 kilovat-sati mesečno (po ceni struje za višu tarifu u plavoj zoni) i to košta građane oko 1,600 dinara mesečno.

Izvor: Tanjug