Obezbeđeni panik tasteri za 60 centara za socijalni rad

0
Bolnica VITA Novi Sad
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović saopštila je danas da je ovo telo obezbedilo 60 panik taster sistema, koji će biti postavljeni u centre za socijalni rad u cilju efikasnije borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.
Mihajlović je objasnila da su panik tasteri nabavljeni uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a biće postavljeni u kratkom roku u centre za socijalni rad u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zbog sve učestalijih napada i događaja sa tragičnim ishodima u centrima za socijalni rad, koji ostavljaju ogromne posledice na decu, porodice i društvo u celini, obezbedili smo pomenute tastere kako bismo sprečili da se slične tragedije ponove, navela je ona.

Prema njenim rečima, na ovaj način policija će biti alarmirana u najkraćem roku, što će dalje uticati na veću bezbednost žena i dece korisnika usluga centara za socijalni rad, ali i svih zaposlenih u ovim ustanovama.

Pritiskom na taster socijalni radnik šalje signal koji u najkraćem roku upozorava najbližu policijsku stanicu, precizirala je Mihajlović i dodala da će to pomoći da se spreče tragedije kakve su se dogodile u poslednjih nedelju dana u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i u Rakovici.

Ona je naglasila da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja zadatak celokupnog društva i zahteva saradnju vladinog i nevladinog sektora, svih nadležnih institucija, stručne javnosti i medija, koji zajedno moraju da ulože više napora da se nasilju stane na put.

Nasilje nad ženama nije samo problem države, institucija i zakona, već čitavog društva, a nećemo ga rešiti ukoliko se svi ne uključimo. Moramo da brinemo više o drugima ako želimo da naša deca imaju sigurniji i zdraviji život, zaključila je Mihajlović.

Izvor: Vlada Srbije