Obezbeđena potpuna i uspešna zaštita od leda

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović održali su danas radni sastanak sa predstavnicima javnih vodoprivrednih preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“, kao i Republičke direkcije za vode. Analizirano postojeće stanje u sistemu zaštite od zagušenja ledom, pre svega na Dunavu, ali i na drugim vodotocima i razmotreni predlozi zajedničkih mera za buduće sistemsko uređenje reagovanja nadležnih institucija u vanrednim okolnostima, kao što je aktuelna situacija sa ledom.

Neposredno po završetku sastanka, predsednik Mirović je ocenio da je, zahvaljujući velikom angažovanju celog sistema, kao i zbog međudržavnog sporazuma sa Mađarskom i angažovanju njihovih ledolomaca, obezbeđena potpuna i uspešna zaštita od leda.

„Kada se završi ovaj proces eliminacije leda na Dunavu u zoni od Banovaca do Beograda, mi ćemo moći da konstatujemo da više nema nikakve opasnosti na vodotocima u Republici Srbiji“, rekao je Mirović.

On je dodao da je bilo reči o potrebi da se svi zajednio okupe oko toga da Srbija u potpunosti bude suverena kada je reč o odbrani od zagušenja ledom. On smatra da je neophodno ući u nabavku odgovarajućih ledolomaca, u čemu će Pokrajinska vlada pružiti svaku vrstu podrške Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima.

Osvrnuvši se na to zašto Srbija nema dovoljan broj ledolomaca, Mirović je rekao da je to pitanje za one koji su učestvovali u „prljavoj“ privatizaciji pojedinih preduzeća koja su u svom vlasništvu imala odgovarajuće kapacitete te vrste.

S druge strane, Nedimović je naglasio da je najvažnije to što su sačuvani veliki vodoprivredni objekti, poput mostova i dodao i da je u toku konstantno, dvadesetčetvoročasovno osmatranje reka kako bi se po obaveštenju o bilo kojoj značajnoj promeni ili potrebi da se zbog pojave čepa negde ledolomci usmere, to i uradilo.

„Prvi put imamo punu koordinaciju svih učesnika u procesu, bez obzira na to da li je u pitanju problem na teritoriji Vojvodine ili na teritoriji centralne Srbije, prvi put sve službe, vodoprivredna preduzeća, resorna ministarstva i pokrajinske institucije rade punim kapacitetom i u sinhronizaciji. Želimo da ostavimo sistem za budućnost koji u slučaju neke slične situacije može da se aktivira u roku od 24 sata“, rekao je Nedimović.

On je podvukao i da je dobra komunikacija između srpskog premijera Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana omogućila da se ova ekstremna situacija razreši vrlo lako, jer su se ledolomci iz Mađarske, iako im je rok za dolazak u Srbiju bio 72 sata, na kritičnim mestima pojavili u roku od 16 sati.

Sastanku su prisustvovali direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, v.d. direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Prema podacima „Voda Vojvodine“, vanredna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 104,7 kilometara na Dunavu, dok je redovna odbrana na snazi na ukupno 628,67 kilometara Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.