Obeležena 101-godišnjica povlačenja srpske vojske na Krf

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević položio je danas vence na grčkom ostrvu Vido u okviru komemorativne svečanosti obeležavanja 101-godišnjice povlačenja Vojske Kraljevine Srbije na Krf.

Đorđević je, u znak sećanja na 250.000 stradalih civila i pripadnika Vojske Kraljevine Srbije, položio vence i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u „plavu grobnicu“.

Ministar je okupljenim građanima, kao i grčkoj i srpskoj delegaciji, poručio da tajna slobode počiva u hrabrosti, naglasivši da srpski građani imaju pravo da budu ponosni zbog toga što su im heroji kojima se odaje počast obezbedili slobodu.

On je ukazao i na to da se svaka prilika kada srpska delegacija posećuje Krf i Vido koristi za razgovore sa grčkim prijateljima kako bi se dalje unapređivali odnosi dva naroda, i poručio da je Srbija večno zahvalna grčkim prijateljima, i da će se prijateljstvo dva naroda čuvati.

Komemorativnim svečanostima i ceremonijama prisustvovale su delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici grada Krfa, predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i studenti Vojne akademije iz Beograda i Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banjaluke.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR