Obeležavanje 22 godine od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da se sutra navršavaju 22 godine od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba. 

U saopštenju se navodi da je tom prilikom, bežeći u koloni dugoj desetine kilometara preko Bosne i Hercegovine ka Srbiji, život izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi.

Pomen žrtvama biće održan u subotu, 5. avgusta, u 11 časova, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim opštinama širom Srbije.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 19.000.

Iako je prošlo više od dve decenije, brojni pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali mnogo rezultata.

Hrvatska će 4. avgust slaviti kao dan pobede, dok će se u Srbiji paliti sveće, oplakivati žrtve i tugovati za izgubljenim životima i domovima.

Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam.

O tome najbolje svedoče proustaške provokacije u Srbu prilikom obeležavanja Dana ustanka u Hrvatskoj i obeležavanja godišnjice ustaških zločina u Glini.

Komesarijat za izbeglice i migracije izražava zabrinutost zbog toga što se i ove godine uoči obeležavanja „Oluje“ u Hrvatskoj vodi antisrpska propaganda, veliča ustaštvo i tako stvara atmosfera koja vraća region u devedesete godine prošlog veka.

Sa Hrvatskom i dalje postoji više nerešenih pitanja veoma važnih za izbegličku populaciju – nije obnovljena uništena imovina i nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Takođe, Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, pri čemu nisu isplaćene penzije, kao ni dinarska i devizna štednja.

Iz ovakvih postupaka se jasno vidi da su izbeglice usmerene isključivo na integraciju u Republici Srbiji jer je proces povratka gotovo zaustavljen.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije izražava zahvalnost međunarodnim organizacijama, bilateralnim donatorima i Delegaciji EU u Srbiji na svim uloženim sredstvima za poboljšanje života izbeglih lica i zatvaranje kolektivnih centara, ali napominje da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za tu populaciju.

Republika Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode ka rešavanju izbegličkih problema.

Komesarijat za izbeglice i migracije u tom smislu očekuje dalju podršku međunarodne zajednice, a Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije