Novosadski univerzitet na Lajden listi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Novosadski univerzitet prvi put ušao je na Lajden listu, koju izrađuje istoimeni univerzitet iz Holandije. Uz novosadski, koji je na 756-om mestu, na Lajden listi od ranije je i Beogradski univerzitet.

U rektoratu Novosadskog univerziteta ocenjuju da je taj rezultat nije značajan kako za akademsku zajednicu, tako i za čitavu Srbiju, jer je svrstava među najuspešnije zemlje u regionu.

Rangiranje univerziteta nije pitanje toga ko je najbolji, već pre svega pitanje kvaliteta naučnog i nastavnog rada, istaknuto je na konferenciju u Rektoratu. Svaka od lista nosi određene kriterijume, a ova lajdenska ocenjuje stepen međunarodne saradnje i uticaj koji se ostvaruje u svetu nauke, jer kao kriterijum uzima ne puki broj objavljenih radova, već njihovu citiranost.

„Indikator predstavlja broj citata koji su ti radovi imali. Citati su način da se utvrdi koliko uticaja rad objavljen u nekom časopisu ima na oblast nauke. Drugi važan kriterijum je u stvari međunarodna saradnja koju univerzitet ostvaruje kroz istraživačke projekte“, objasnila je prof. dr Snežana Smederevac prorektor za nastavu UNS-a.

Tako je u godini u kojoj je prvi put rangiran na Lajden listi, Novosadski univerzitet imao je tri rada među jedan odsto najcitiranijih naučnih radova u svetu, 62 u 10 odsto citiranih, a 470 na listi 50% najcitiranijih naučnih radova, izjavila je profesorka Smederevac. A kada je reč o drugoj komponenti, a to je ocena međunarodne saradnje 495 radova rezultat su koautorstva sa naučnicima iz zemalja čija je granica udaljena do 100 kilometara.

Izvor: Novavojvodina.rs