Novi uslovi penzionisanja od nove godine

0

Od 1. januara 2018 godine, sa početkom nove godine, počinju da važe i novi uslovi za penzionisanje, koje se pre svega odnosi na žene, navodi RTV.

Starosna granica za odlazak žena u penziju će biti pomerena, ali se propisi menjaju i za preveremeni odlazak u penzije. Cilj je kako kažu u Ministarstvu za rad zapošljavanje socijalna i boračka pitanja da se do 2032. godine izjednače uslovi za starosnu penziju za muškarce i žene – 65 godina, piše RTV.

Granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomera se za 6 meseci. U novoj 2018. godini da bi napustile radno mesto građanke Srbije moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina staža, navodi RTV.

“Jednostavno to je prilagođavanje sistema penzijskog osiguranja opštem stanju društva odnosno životni vek na sreću se postaje duži i duži, sistem penzijskog osiguranja mora to sve da prati i da bude održiv, zato je i predbiđeno povečanje za đene dok ne dože do izjednačavanja a to će se desiti tek 2032 godine” izjavio je za RTV Zoran Milošević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Promene se odnose i na one koji bi da idu u prevremenu starosnu penziju 2018. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža i najmanje 56 godina i 4 meseca života.

“U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih godina života koje su potrebne za sticanje prava na punu starosnu penziju u kaledarskoj godini. Kada je u pitanju ukupno umanjenje za prevremeni odlazak u penzije ono ne može da bude veće od 20,4 odsto” napomenuo je.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da ima još kategorja osiguranika na koje se promene za odlazak u penziju odnose, piše RTV.

Ivan Todorović, direktor PIO fonda, filijala Beograd izjavio je da “Postoje promene koje se tiču osiguranika koji ostvaruju pravo na beneficirani radni staž. To su pripadnici mupa, bie i drugih osiguranika kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem”

Uslov za njih je najmanje 55 godina života, 23 godine staža osiguranja i najmanje 13 godina efektivnog staža. Iz resornog ministarstva i pio fonda podećaju da su nabrojane odredbe deo zakona usvojenog 2014. koji se potepeno primenjuje do 2032 godine, piše RTV.

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu novih, uslova za penzionisanje koji važe u 2018. godini.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.