Vučević: Strpljenjem do javno-privatnog partnerstva Apoteke Novi Sad

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zaposleni u Apoteci „Novi Sad“ uputili su u sredu saopštenje u kojem su izričito odbili opciju likvidacije ustanove kao rešenje nagomilanih dugova. Istog dana, kako je izjavio gradonačelnik Miloš Vučević, predstavnici Grada sastali su se i s poveriocima i sa sindikatom te ustanove, apelujući na strpljenje ne bi li se našlo rešenje za opstanak Apoteke „Novi Sad“.

„Imali smo i juče dva sastanka u vezi s Apotekom „Novi Sad““ kazao je Vučević.

„Izložio sam koji je po mom mišljenju modalitet rešavanja tog problema. Mislim da su poverioci – a radi se o nekoliko velikih farmaceutskih kuća koje su dobavljači – spremni da budu strpljivi ako uspemo da uđemo u proces privatno-javnog partnerstva, ili da pripremimo koncesiju za Apoteku“ dodao je Vučević.

On je kazao da je veliki problem što Apoteka ne može da isplati kompletnu zaradu zaposlenima, i što se neprestano stvara dug radnicima.

„Poručio sam sindikatu, što nije prijatno, da će, ukoliko poverioci ili zaposleni budu blokirali rad Apoteke, Grad verovatno morati da ubrza odluku i tada će jedna od opcija, s kojom bih izašao pred Skupštinu grada, biti da uđemo u likvidacioni postupak – naglasio je gradonačelnik Vučević. “ U tom slučaju bi Grad isplatio zaostale zarade zaposlenima, ali bi oni ostali bez posla. Zato bi trebalo da zaposleni, iako imaju zaista otežane uslove rada, budu strpljivi pola godine – osam meseci, koliko konsultanti procenjuju da je potrebno za privatno-javno partnerstvo, a zainteresovanih za to ima“ , rekao je gradonačelnik.

Po njegovim rečima, spremnost angažovanih konsultanata da rade na osnovu uspeha sprovedenog postupka javno-privatnog partnerstva je dobar znak, ali je i dalje sve neizvesno. Vučević je dodao i da ne vidi treću opciju za izlazak iz krize u kojoj je Apoteka „Novi Sad“.

GALENSKA LABORATORIJA ZANIMLjIVA PARTNERIMA

„Najveća snaga Apoteke je ono u šta je Grad ulagao tokom dve godine – galenska laboratorija, koja može biti zanimljiva privatnim partnerima. Uskoro će dobiti vrlo dobre poslove s Kliničkim centrom Vojvodine, ali očekujem da toga bude i s drugim bolnicama na tržištu. Nije realno očekivati da Grad plati sve dugove, a Apoteka nastavi da radi kao da ništa nije bilo. Videćemo s revizorom da li Grad može intervenisati za tekuću likvidnost. Ako to bude izvodljivo, pomoći ćemo zaposlenima i Apoteci da izdrže period do javno-privatnog partnerstva“ kazao je Miloš Vučević.

„Stanje je veoma ozbiljno i složeno. Čeka nas težak period, ali i dalje verujem da ćemo da spasimo Apoteku i da je pripremimo da u novoj organizacionoj strukturi nastavi da radi i da se pokriju dugovi. Pod trenutnim uslovima vrlo je teško da državne apoteke budu konkurentne privatnim“, istakao je Vučević.

On je napomenuo i da su četiri velike kompanije najveći poverioci i da je njima u interesu da učestvuju u pokušaju da Apoteka nastavi da radi jer bi u suprotnom izgubili potencijalno velikog klijenta.

„Do septembra ćemo imati jasne postavke šta bismo mogli ponuditi privatnom partneru“ zaključio je Vučević.

Apoteka „Novi Sad“ je, po izveštaju o poslovanju u prošloj godini, koji će se danas naći na dnevnom redu sednice Skupštine grada, zabeležila deficit od 4,6 miliona dinara. Nenaplaćena potraživanja su 156.282.000 dinara, dok su obaveze prema dobavljačima 419,24 miliona dinara. Po izveštaju, do kraja prošle godine zaposleni su primili osam plata, dok prosečna bruto zarada 211 zaposlenih iznosi 63.210 dinara.

Izvor: Dnevnik