Upis u privatne vrtiće bez čekanja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Roditelji koji budu želeli da upišu mališane u privatne vrtiće uz subvencije iz gradskog budžeta, više neće morati najpre da konkurišu za mesto u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”.

To je dogovoreno na nedavnom sastanku Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu i Gradske uprave da bi se pojednostavila procedura upisa u privatna zabavišta. Podsećamo, pre te odluke, subvencije su mogli dobiti samo oni roditelji čija su deca ostajala „ispod crte” na konkursu za upis u neki od državnih vrtića.

„Tom odlukom upis u privatne vrtiće biće mnogo jednostavniji i nećemo se pretvarati u nekakav birokratski aparat jer su mnogi roditelji do sada morali da nose papire u „Radosno detinjstvo” bez potrebe“, kaže član Upravnog odbora Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu Miljko Bakaj.
Prema njegovim rečima, taj put se sada skraćuje i roditelji koji to žele dolaze direktno u obdanište, konkurišu i ulaze odmah u proceduru. Privatni vrtići u Novom Sadu su time dobili veću autonomiju i smatra se da je to dobra odluka.

Podsećamo, za školsku 2016/2017. novčana pomoć Grada za boravak mališana u prvatnim vrtićima iznosila je 10.000 dinara za jaslice i 8.000 za ostale uzraste. On kaže i da postoji predlog da od početka naredne školske godine broj dece kojoj se dodeljuju subvencije poraste s 1.900 na 2.500.

Trenutno oko 2.000 najmlađih Novosađana pohađa neko od privatnih obdaništa.

Izvor: Dnevnik