Unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju

0

Načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić prisustvovao je stručnom skupu „Nastavnik kao uticajni faktor na bezbednost dece u saobraćaju“ i „Učitelj kao uticajni faktor na bezbednost dece u saobraćaju“ koji organizuje Centar za unapređenje bezbednosti saobraćaja i kompanija „Andzor engineering“ uz finansijsku podršku Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada. Skupovi su akreditovani od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije i namenjeni su učiteljima i nastavnicima zaposlenim u školama  na teritoriji Grada Novog Sada.

“Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu, doneo je program za 2017. godinu u kojem je program edukacije kako dece, tako i njihovih edukatora, učitelja i nastavnika veoma zastupljen. Početkom oktobra počela je obuka školske dece od prvog do četvrtog razreda na Novosadskom sajmu, sa preko 16.000 đaka sa teritorije opštine Novi Sad, da bi potom prešli i na edukacije učitelja i nastavnika. Istraživanja su pokazala da veoma veliki broj dece strada u uzrastu od devet godina, i to nije slučajno jer tada samostalno kreću u školu. Samo kvalitetnom edukacijom možemo doprineti rešavanju ovog problema i upravo je zato veoma važno da u nju budu uključeni učitelji i nastavnici” rekao je Đorđe Basarić.

Načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš je istakla da je stručno usavršavanje nastavnika i učitelja veoma bitno u procesu unapređenja nastave.

“Gradska uprava za obrazovanje podržava ovakve obuke koje imaju za cilj podizanje svesti o bezbednosti naših najmlađih u saobraćaju, a permanentene edukacije dece mlađeg uzrasta doprinose unapređenju saobraćajne kulture i bezbednosti u saobraćaju” rekla je Lidija Tomaš.

Direktor Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Dragan Jovanović je rekao da je još od sedamdesetih godina prošlog veka jedan od najvažnijih zadataka u okviru društvene zajednice bezbednost dece u saobraćaju.

“Ovaj zadatak je još izazovniji i složeniji danas i neophodno je učešće svih subjekata društvene zajednice kako bi se taj cilj i ostvario. Učitelji i nastavnici su svakako najbitniji u prenošenju znanja kod dece o saobraćaju, a cilj ovih stručnih skupova jeste usvajanje novih znanja i metoda u predavanju koji mogu doprineti povećanju bezbednosti dece u saobraćaju” rekao je Dragan Jovanović.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.