Seminar posvećen borbi protiv zloupotrebe droga u osnovnim školama

0

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat otvorio je stručni skup „Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u osnovnim školama Grada Novog Sada“ koji je održan u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

Stručni skup i istoimena publikacija, namenjeni su zaposlenima u obrazovanju dece uzrasta od 7 do 14 godina u Novom Sadu, a nastali su kao rezultat saradnje Crvenog krsta Novog Sada, Gradske uprave za zdravstvo i Komisije za borbu protiv droga Grada Novog Sada.

“Zloupotreba psihoaktivnih supstanci je veliki problem, ne samo u Novom Sadu, već je to globalni problem na svetskom nivou. Posebno je zastrašujuće to što se starosna granica spušta na sve mlađe i mlađe kategorije. To je jedan od glavnih razloga zašto smo organizovali ovaj seminar posvećen borbi protiv zloupotrebe droga kod dece od 7 do 14 godina. Eminentni predavači će prosvetne radnike upoznati sa glavnim problemima, načinom na koji da ih prepoznaju i naravno kako da ih preveniraju dok je još sam početak” rekao je prof. dr Zoltan Horvat koji je dodao će Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjem u prevenciju i edukaciju.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić istakao je da ta gradska organizacija ima osnovni zadatak da se bavi prevencijom, kao i to da ima snažnu podršku Grada Novog Sada za svoje aktivnosti.

“U okviru projekta Crvenog krsta Novog Sada, finansiranog sredstvima Gradske uprave za zdravstvo i u koordinaciji sa Komisijom za borbu protiv droga, formiran je stručni tim koji čine psiholog, psihijatar i radnik MUP, a koji vodi roditeljske sastanke na temu prevencije zavisnosti od droga u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Sada. Cilj roditeljskih sastanaka jeste edukacija roditelja o problemu zloupotrebe i zavisnosti od droga, sa željom da se i oni aktiviraju i uključe u borbu protiv ove opake bolesti” rekao je Dragan Lazić.

Realizatori skupa su stručnjaci koji se, na direktan ili indirektan način, bave problemima narkomanije i upotrebom drugih psihoaktivnih supstanci. Reč je o lekarima, inspektorima iz SUP-a, stručnim saradnicima iz osnovnih škola, kao i predstavnicima organizacija koji se bave edukacijom mladih i roditelja o načinima prevencije narkomanije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.