Sednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama

0

Na današnjoj sednici Saveta za osobe sa posebnim potrebama članovi su izglasali Predlog odluke o izmenama i dopunima postojeće Odluke o obezbeđivanju prevoza učenika i predškolaca, o smeštaju i ishrani i o učešću đaka na takmičenjima.

Razlog za donošenje ovog Predlga odluke jeste usklađivanje sa novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu 7. oktobra 2017. godine, a kojim je utvrđena još jedna kategorija učenika za čiji prevoz se obezbeđuju sredstva u budžetu jedinice lokalne samouprave.

To je za prevoz dece i učenika koji imaju prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole i u slučajevima kada učenici osnovne škole pohađaju školu na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave – ako je škola koju pohađaju najbliža mestu prebivališta učenika. S obzirom na navedeno, Predlogom odluke uređuju se uslovi i način obezbeđivanja sredstava za ove namene, kao i postupak ostvarivanja ovog prava učenika u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Takođe, Predlogom odluke uređuje se i način obezbeđivanja sredstava za učešća učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola u dečijim kampovima, na manifestacijama, predstavama, projekcijama i slično koja će se koristiti u skladu sa posebnim godišnjim programom škole, do nivoa sredstava obezbeđenih finansijskim planom škole.

Sredstva za učešće učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola u dečijim kampovima, na manifestacijama, predstavama, projekcijama i slično za 2018. godinu obezbeđena su u budžetu Grada. Ova novina predstavlja pogodnost za učenike i nastavnike da se, kroz realizaciju programa koji nisu obavezni, unapredi obrazovanje učenika u oblasti sporta, kulture, nauke i slično i obezbeđuje viši kvalitet obrazovanja učenika u novosadskim školama, rečeno je na sednici Saveta.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.