Sastanak Organizacionog odbora za obeležavanje Racije u Gradskoj kući

0
Bolnica VITA Novi Sad

Nakon što je u Pokrajinskoj vladi održan inicijalni sastanak Odbora za obeležavanje Racije u Bačkoj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej sastao se u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i članovima Organizacionog odbora za obeležavanje Novosadske racije – Miroslavom Ilićem, protojerejem Vladanom Simićem i Goranom Levijem.

Sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, kao i šef Kabineta gradonačelnika Stanko Ljubičić.
Sastanak u Gradskoj kući održan je u cilju značajnijeg obeležavanja ovog tragičnog događaja koji će se, kako je to dogovoreno u Pokrajinskoj vladi, svake godine u januaru, pored već tradicionalnog događaja u Novom Sadu, obeležavati i u drugim mestima u Bačkoj jednim centralnim pomenom.
Tom prilikom dogovoreno je da će u narednom periodu biti obezbeđena pristupna staza i ograda spomen obeležju na Novosadskoj plaži Štrand, a predstavljena je i inicijativa da se izgrade muzej i spomenik žrtvama Racije na keju kod Štranda do 2021. godine kada će se navršiti 80 godina od tog zločina.
Takođe, predočeno je da će biti sačinjena internet stranica i brošura o raciji u Bačkoj 1942. godine, a u cilju edukacije učenika osnovnih i srednjih škola. Kako je na sastanku rečeno zbog nedovoljne informisanosti o raciji, školama u Novom Sadu biće podeljene knjige arhimandrita Jovana Radosavljevića “Racija i logori u Bačkoj tokom Drugog svetskog rata“ kao i film Eparhije bačke “Deca besmtrtnosti“, a u okviru obeležavanja godišnjice zločina jedan školski čas biće posvećen toj temi.
Protokolarni koncept obeležavanja Novosadske racije ostaje isti kao i ranijih godina, a planirano je i održavanje Svečane akademije u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: Brif.rs