Prvi srpski senološki kongres

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi srpski senološki kongres započeo je danas u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i na njemu će znanja i iskustva, u dva dana trajanja, razmeniti najbolji domaći i strani stručnjaci iz oblasti koja se bavi promenama i bolestima dojke.

Kongres su zvanično otvorili doc. dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja i doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, i tom prilikom ukazali na važnost održavanja ovakvih skupova eksperata i multidisciplinarnog pristupa, radi ostvarivanja čvrstih veza i plodonosne saradnja između svih specijalnosti koje se bave bolestima dojke, u cilju unapređenja zdravlja i kvaliteta života pacijenata.

Uvođenje ovakvog multidisciplinarnog pristupa u lečenju tumora dojke zahteva dodatno angažovanje i velike promene u protokolima koji trenutno postoje u svim bolničkim ustanovana u našoj zemlji.

„Na teritoriji Vojvodine, godišnje od karcinoma dojke oboli 1250 žena, a ono što je posebno poražavajuće je da više od 500 žena podlegne posledicama bolesti. Ovakvi susreti su veoma značajni, jer lekari mogu da razmene svoja iskustva u lečenju ovog oboljenja koje je,na našu sreću, izlečivo. Sa tim u vezi, posebnu pažnju moramo posvetiti prevenciji. Statistika kaže da je, ako se tumor dojke otkrije u njegovom najranijem periodu, izlečenje na desetogodišnjem nivou moguće u preko 90 odsto slučajeva“, naglasio je doc. dr Gojković.

Glavna ideja Prvog srpskog senološkog kongresa zato i jeste formiranje multidisciplinarnih timova koji će se baviti promenama i bolestima dojke, ali i stalno prosvećivanje populacije i lekara, radi podizanja svesti o tome da karcinom dojke nije nešto što se dešava drugome, nego nama.
Izvor: PS za zdravstvo