Projekat prevencije vršnjačkog nasilja predstavljen u Gradskoj kući

0

Projekat „Rezervisano za decu“, čiji cilj je široka društvena akcija u prevenciji vršnjačkog nasilja kroz afirmaciju lepog ponašanja, kulture i obrazovanja, multikulturalnosti, drugarstva, značaja svakog pojedinca i jednakih šansi za sve, predstavljen je danas u Gradskoj kući. 

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić kaže da je model koji podrazumeva saradnju državnog, civilnog i stručnog sektora već pokazao da daje odlične rezultate, pa je stoga primenjen i u slučaju projekta ”Rezervisano za decu”.

“Takođe, kako se kroz praksu pokazalo, uvek više efekta ima kada mladima pokazujemo ”kako treba” nego kada ukazujemo na loše strane njihovog ponašanja. Na primeru ovog projekta verujem da će se dokazati prednosti korišćenja medija koji su deci interesantni i sa kojima mogu da se identifikuju, jer su na vrlo očigledan i živopisan način deci predstavljene istinske vrednosti. Grad će uvek biti partner svima koji ulažu trud u rad sa mladima, a s ciljem da u njima probude ono najbolje”, naglasio je Rožić.

Prema rečima Marijane Šarkić iz „Laureata“ projektne aktivnosti počele su u septembru ove godine, a biće završene krajem decembra.

Kako je naglasila, snimljeno je šest video skečeva u kojima su učestvovala deca, autori su Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković i Dimitrije Banjac, a u izradi scenarija učestvovao je i Mladen Ordarević.

“Ciljne grupe u projektu bile su roditelji i šira javnost, učenici i nastavnici, i nastojali smo da obezbedimo adekvatne kanale komunikacije koji podrazumevaju internet stranicu www.nijezezanje.rs, socijalne mreže i Youtube. Takođe realizovali smo konkurse za likovno, litetrarno i foto takmičenje, na koje je pristiglo stotine radova. Završna aktivnost projekta za ovu godinu je tribina namenjena široj javnosti koja će biti održana na Filozofskom fakultetu 22. decembra”, rekla je PR projekta Danijela Lalić.

Stručni konsultant na projektu Jelica Petrović ocenila je da je koren vršnjačkog nasilja povezan sa deficitima u emocijalno-socijalnim veštinama i sposobnostima.

“Kreirali smo set radionica za učenike 5. razreda koje su realizovane u dve osnovne škole, izvodili su ih studenti završnih godina Odseka za psihologiju, a bile su posvećene razumevanju vlastitih i tuđih emocija, emocionalnoj kontroli, razvoju empatije i konstruktivnim načinima rešavanja konflikata”, izjavila je Petrović i dodala da su sačinjeni i priručnici za učenike i nastavnike.

Nikola Škorić je rekao da je ekipa ”Državnog posla” u projekat uključena zbog ozbiljnosti i veličine problema vršnjačkog nasilja naglasivši da je postojala široka platforma zbog koje je dobijen dobar proizvod.

“Deca sa glumačke sekcije naše glumice Tanje Pjevac odlično su odradila posao i nadam se da će projekat posvećen toj problematici biti nastavljen kako bismo iskorenili tu negativnu pojavu”, zaključio je Škorić.

Nosilac projekta je DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca iz Novog Sada “Laureat”, a realizujuje se u saradnji Grada Novog Sada, ekipe serijala „Državni posao“ i eminentnih stručnjaka iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.