Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u osnovnim školama

0

Stručni skup „Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u osnovnim školama Grada Novog Sada“, koji je otvorio član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat, održan je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

Stručni skup i istoimena publikacija, namenjeni su zaposlenima u obrazovanju dece uzrasta od 7 do 14 godina u Novom Sadu, a nastali su kao rezultat saradnje Crvenog Krsta Novog Sada, Gradske uprave za zdravstvo i Komisije za borbu protiv droga Grada Novog Sada.

Tom prilikom, Horvat je rekao da je ovo  izuzetano važan skup, jer je problem sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci veoma velik, kako kod nas, tako i u celom svetu.

“Period od sedme do četrnaeste godine je posebno kritičan, jer su tada deca naivna, ne žele da se izdvjaju iz grupe, i nažalost mnogo njih u tom periodu konzumira prve cigarete i prvi put uzima neka opojna sredstava. Roditelji zbog posla i obaveza ne provode vreme sa svojom decom i ne primećuju možda neke krize kroz koje deca prolaze. Upravo iz tih razloga je na obrazovnim radnicima odgovornost da budu oni koji će uočavanjem određenih nepravilnosti i potom edukacijom, zajedno sa decom i roditeljima, primetiti te negativne pojave i pokušaje zloupotrebe droga u školama”, rekao je Horvat.

On je dodao da mnogo faktora utiče na to da rezultati u borbi protiv upotrebe droga budu dobri, a Grad Novi Sad, kako on kaže, organizuje ovaj stručni seminar sa eminentnim predavačima koji će prosvetne radnike upoznati sa glavnim problemima, načinom na koji da ih prepoznaju i naravno, kako da ih spreče.

Predsednica Komisije za borbu protiv droga Grada Novog Sada Aleksandra Dickov istakla je da upotreba droga ima tendenciju pada u poslednjih deset godina u Novom Sadu, kao i to da Grad ima jako dobru praksu da sakupi informaciji o svim prijavljenim zavisnicima kako bi, prema njenim rečima, formirao vrlo precizan izveštaj novih zavisnika u gradu.

Teme kojima je dat prioritet u ovoj edukaciji mahom pripadaju merama univerzalne prevencije. Cilj univerzalne prevencije jeste da spreči ili odloži početak upotrebe droga, pružajući sve neophodne informacije i veštine.

U tom smislu veoma je značajno ukazati na mere prevencije nasilja u školama, saopštiti podatke iz istraživanja o informisanosti prosvetnih radnika i učenika o drogama i ukazati na postojeća sredstva i metode rada sa roditeljima.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.