Potpisan Memorandum o prevenciji diskriminacije i podrške LGBT osobama

0

Pomoćnik gradonačelnika Ljiljana Koković prisustvovala je potpisivanju Memoranduma o saradnji Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

Ona je u ime Grada Novog Sada potpisala Memorandum sa više institucija i organizacija na teritoriji Grada. Gradska uprava ima ulogu koordinatora Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

Članovi Lokalne mreže su lokalne ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, policija i tužilaštvo, organi lokalne samouprave i Autonomne Pokrajine Vojvodine, Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala za Grad Novi Sad, Kancelarija za mlade Grada Novog Sada, Zaštitnik građana Grada Novog Sada i organizacije civilnog društva.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma nastojimo da boljom koordinacijom relevantnih činilaca sprečimo diskriminaciju i omogućimo adekvatnu zaštitu prava ljudi. Obaveza državnih organa i civilnih organizacija je da preduzmu sve moguće mere prevencije, a kada je reč o diskriminaciji osoba po bilo kojem osnovu, najbolji način da se to spreči jeste edukacija koja bi predupredila stvaranje predrasuda. Nedovoljna ili loša informisanost doprinosi stvaranju predrasuda na osnovu kojih i nastaje diskriminatorsko ponašanje” rekla je Ljiljana Koković i dodala da nacionalna, verska, politička, seksualna i druga opredeljenja ne smeju imati uticaja na tretman ljudi u bilo kojoj sferi života jer ljudska prava važe za sve ljude bez izuzetka.

Aleksandra Gavrilović je u ime organizacije „Labris“ izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, jer se, kako je istakla, LGBT osobe svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom.

“Ovo je izuzetno važan korak koji može konkretno da pomogne da se smanji diskriminacija za osobe ove populacije čiji je svakodnevni život ispunjen diskriminacijom, vređanjima i čestim fizičkim napadima. Osnivanje lokalnih multisektorskih mreža i uključivanje različitih aktera je samo jedan od koraka ka unapređenju poštovanja ljudskih prava u Srbiji. Unapređenje položaja LGBT osoba u lokalnim zajednicama je prvi korak ka stvaranju društva bez razlika u kome će nasilje biti svedeno na najmanju moguću meru” rekla je Aleksandra Gavrilović.

Pored Beograda i Pančeva, Novi Sad je treći grad u Srbiji u kojem je Memorandum potpisan, a taj primer će slediti Subotica, Kragujevac, Niš i Novi Pazar.

“Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” je dvogodišnji projekat namenjen unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, koji stimuliše politički dijalog i primenu međunarodnih i evropskih standarda u toj oblasti. Projekat sprovodi Organizacija za lezbejska prava „Labris“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Izvor: Novisad.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.