Ponavlja se humani ponedeljak za Borka Ninića

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zbog lošeg vremena jučerašnja poseta Štrandu bila je osetno manja nego u prethodnom periodu, tako da je za nabavku Tobi uređaja za Borka Ninića prikupljeno 16.130 dinara.

Iz tog razloga akcija „Humani ponedeljak“ za našeg 33-godišnjeg sugrađanina biće ponovljena 14. avgusta.
Borko Ninić ima 33 godine i korisnik je Dnevnog boravka za osobe sa telesnim invaliditetom koji se nalazi u sklopu ŠOSO „Milan Petrović“ sa domom učenika u Novom Sadu. On boluje od cerebralne paralize, ne govori i ne može da napravi nijedan funkcionalan pokret gornjim i donjim ekstremitetima. Do sada se sporazumevao isključivo facijalnom ekspresijom i izvesnim pokretima glavom za DA i NE. Kako Borko ima očuvane intelektualne sposobnosti, ovakav vid komunikacije ga je veoma ograničavao u funkcionisanju i sticanju novih saznanja.

Borko Ninić je danas korisnik asistivne tehnologije Tobi uređaja pomoću kojeg piše pogledom i na takav način komunicira sa okruženjem. Ovaj uređaj koristi isključivo u boravku koji pohađa, jer je to aparat u vlasništvu škole. Od neprocenjivog značaja bilo bi mu korišćenje Tobi uređaja svakodnevno i kod kuće, što bi mu omogućilo komunikaciju sa širom društvenom sredinom i samim tim poboljšalo kvalitet života.

Izvor: Brif.rs