Počela realizacija projekta koji spaja nauku, obrazovanje i privredu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić, ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao početku druge faze izgradnje Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu.

it-centar-2

Gradi se zgrada od 29.000  kvadratnih metara od čega će 10.000 biti za učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, a ostatak prostora namenjen je kompanijama koje su proizašle iz tog fakulteta i koje će tu, prema predviđanjima, zaposliti još oko 3.000 novih inženjera.

“Današnje obeležavanje 72 godine od oslobođenja Novog Sada, upotpunjeno je i početkom realizacije jednog velikog projekta i investicije, a to je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u našem gradu. Grad je danas zajedno sa ministrima Vlade Srbije, predsednikom Pokrajinske vlade, dekanom Fakulteta tehničkih nauka, polaganjem kamena-temeljca, krenuo u projekat koji će iznedriti najmoderniji IT centar gde će se spojiti nauka, obrazovanje i privreda.  Grad Novi Sad je konkretno pomogao ovaj projekat kroz planske dokumente i omogućio da se stvore uslovi za izgradnju, odnosno da se objekat oslobodi naknade za komunalno opremanje. Želeo bih da izvođači radova u predviđenom roku završe posao i da naši studenti i firme imaju najbolje moguće uslove za rad”, rekao je Vučević.

it-centar

Ministri u Vladi Republike Srbije, koji su ujedno i članovi Saveta Vlade za IT, Ana Brnabić i Vanja Udovičić, istakli su da je suština rada tog tela Vlade spoj obrazovanja i privrede i da će se u budućnosti pružati još veća podrška za obrazovanje novih IT stručnjaka, odnosno stvarati uslovi za implementaciju njihovih ideja.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posebno je naglasio da je ovo samo jedan od četiri naučno-tehnološka parka koji će biti izgrađeni u naredne četiri godine. On je tom prilikom čestitao Gradu na tituli Evropska prestonica kulture 2021. godine i izrazio nadu da će narednog meseca Novi Sad moći da se pohvali i osvajanjem titule Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da početak izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu predstavlja jedan novi razvojni temelj postavljen u oblasti nauke, kao i njene upotrebe u praksi i da je taj projekat veoma značajan za Vojvodinu.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački istakao je tom prilikom da je to jedan od najznačajnijih projekata, ne samo za Fakultet, već i za Grad, Pokrajinu i Republiku. On je naglasio da će zahvaljujući ovoj zgradi, gde će na 10.000 kvadratnih metara biti učionice i kabineti, moći da se zaposli mnogo više asistenata i profesora, posebno u IT sektoru, dok će oko 16.000 kvadratnih metara, po konkursu biti raspoređivano kompanijama.

Polaganju kamena-temeljca takođe su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček i prof. dr Vladimir Popović, kao i  izvršni direktor firme “Italiana Costruzioni“ Luka Navara, koji je kao predstavnik izvođača radova, rekao da će taj projekat od izuzetne važnosti kroz 24 meseca biti u potpunosti okončan.

Izgradnja Naučno-tehnološkog paraka ima za cilj da omogući istraživačima zaposlenim na Univerzitetu u Novom Sadu da rezultate svojih istraživanja pretoče u proizvode, usluge, procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu. Osim toga, on treba da omogući veću vidljivost Univerziteta i fakulteta u međunarodnom i domaćem privrednom i istraživčkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji započinju novi biznis u oblasti visokih tehnologija. Ovo je jedna od najvećih investicija u Novom Sadu koja je vredna oko 12,6 miliona evra.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.