Počela realizacija projekta koji spaja nauku, obrazovanje i privredu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić, ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao početku druge faze izgradnje Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu.

it-centar-2

Gradi se zgrada od 29.000  kvadratnih metara od čega će 10.000 biti za učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, a ostatak prostora namenjen je kompanijama koje su proizašle iz tog fakulteta i koje će tu, prema predviđanjima, zaposliti još oko 3.000 novih inženjera.

“Današnje obeležavanje 72 godine od oslobođenja Novog Sada, upotpunjeno je i početkom realizacije jednog velikog projekta i investicije, a to je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u našem gradu. Grad je danas zajedno sa ministrima Vlade Srbije, predsednikom Pokrajinske vlade, dekanom Fakulteta tehničkih nauka, polaganjem kamena-temeljca, krenuo u projekat koji će iznedriti najmoderniji IT centar gde će se spojiti nauka, obrazovanje i privreda.  Grad Novi Sad je konkretno pomogao ovaj projekat kroz planske dokumente i omogućio da se stvore uslovi za izgradnju, odnosno da se objekat oslobodi naknade za komunalno opremanje. Želeo bih da izvođači radova u predviđenom roku završe posao i da naši studenti i firme imaju najbolje moguće uslove za rad”, rekao je Vučević.

it-centar

Ministri u Vladi Republike Srbije, koji su ujedno i članovi Saveta Vlade za IT, Ana Brnabić i Vanja Udovičić, istakli su da je suština rada tog tela Vlade spoj obrazovanja i privrede i da će se u budućnosti pružati još veća podrška za obrazovanje novih IT stručnjaka, odnosno stvarati uslovi za implementaciju njihovih ideja.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posebno je naglasio da je ovo samo jedan od četiri naučno-tehnološka parka koji će biti izgrađeni u naredne četiri godine. On je tom prilikom čestitao Gradu na tituli Evropska prestonica kulture 2021. godine i izrazio nadu da će narednog meseca Novi Sad moći da se pohvali i osvajanjem titule Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da početak izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu predstavlja jedan novi razvojni temelj postavljen u oblasti nauke, kao i njene upotrebe u praksi i da je taj projekat veoma značajan za Vojvodinu.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački istakao je tom prilikom da je to jedan od najznačajnijih projekata, ne samo za Fakultet, već i za Grad, Pokrajinu i Republiku. On je naglasio da će zahvaljujući ovoj zgradi, gde će na 10.000 kvadratnih metara biti učionice i kabineti, moći da se zaposli mnogo više asistenata i profesora, posebno u IT sektoru, dok će oko 16.000 kvadratnih metara, po konkursu biti raspoređivano kompanijama.

Polaganju kamena-temeljca takođe su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček i prof. dr Vladimir Popović, kao i  izvršni direktor firme „Italiana Costruzioni“ Luka Navara, koji je kao predstavnik izvođača radova, rekao da će taj projekat od izuzetne važnosti kroz 24 meseca biti u potpunosti okončan.

Izgradnja Naučno-tehnološkog paraka ima za cilj da omogući istraživačima zaposlenim na Univerzitetu u Novom Sadu da rezultate svojih istraživanja pretoče u proizvode, usluge, procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu. Osim toga, on treba da omogući veću vidljivost Univerziteta i fakulteta u međunarodnom i domaćem privrednom i istraživčkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji započinju novi biznis u oblasti visokih tehnologija. Ovo je jedna od najvećih investicija u Novom Sadu koja je vredna oko 12,6 miliona evra.