Počela manifestacija „Dani Pečuja u Novom Sadu“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Fondacija „Novi Sad 2021“ i Grad Pečuj koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture, priredili su manifestaciju „Dani Pečuja u Novom Sadu“ koja će u narednim danima biti održavana na više lokacija.

Pobratimi Pečuj i Novi Sad sarađivali su u procesu kandidature oba grada za titulu Evropska prestonica kulture, a jedan od ciljeva manifestacije je da se Novosađani upoznaju sa dobrobitima i napretkom koji je Grad Pečuj ostvario zahvaljujući toj prestižnoj tituli. Tim povodom, u Gradskoj kući sastali su se predstavnici dva grada, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri koji su i zvanično otvorili manifestaciju.

„Veliko je zadovoljstvo što nas je sa našim gradom pobratimom ujedinio i tako važan projekat kao što je Evropska prestonica kulture. Oni imaju dragoceno iskustvo i mogu da govore o svim benefitima koje je njihov grad zahvaljujući prestižnoj tituli ostvario, i da to podele sa našim građanima. Mi ćemo tu korist tek osetiti u pravom smislu, jer će se drastično poboljšati izgled grada, ali i kvalitet života u njemu. Evropska prestonica kulture zapravo podstiče sveukupni razvoj sredine koja zasluži to zvanje, i Novi Sad je zaista time dobio “vetar u leđa“ da realizuje velike projekte, uz podršku naše države, ali i Evropske unije“,  rekao je Srđan Kružević.

Zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri rekao je da saradnja dva grada-pobratima odlična,  da samo može da bude jača vremenom i da Novi Sad i Pečuj od sada spaja još jedna jaka komponenta, a to je što su oba nosioci titule kulturna prestonica Evrope.

Izvor: Brif.rs