Pesma i domaća jela na tradicionalnoj „Futoškoj kupusijadi“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Dvodnevna tradicionalna manifestacija “Futoška kupusijada” počela je juče u Futogu i nastavljena je danas centralnom priredbom, nastupima brojnih narodnih i tamburaških orkestara, kao i kuvanjem kupusa i sarmi duž Ulice cara Lazara.

Danas, drugog dana „Kupusijade“, posetioce je pozdravio i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je na svečanom otvaranju istakao da je „Kupusijada“, nakon 17 godina održavanja, prevazišla okvire Futoga.

„Ova manifestacija nije samo kulinarski događaj, već pre svega kulturološki događaj. Futog je kroz „Kupusijadu“ dobio prezime, a dobio ga je po onome po čemu se prepoznaje. Prvi sinonim za Futog jeste kupus. Zato ovakav događaj jeste stvar negovanja kulture i tradicije“, kazao je Jelušić.

Pored predsednika Skupštine, „Kupusijadu“ su danas posetili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Belorusije Nj.E. Vladimir Čušev, predstavnici AP Vojvodine, a narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Marija Obradović podsetila je na otvaranju da je Vlada Srbije 2016. godinu proglasila za godinu preduzetništva, te da je milion evra izdvojeno za podsticaje za žensko preduzetništvo.

„Jedan od najvećih proizvođač kupusa iz Futoga je žena. To može da bude dobar uzor, ali i motiv za druge žene koje su aktivne u poljoprivredi i koje izdržavaju ne samo svoje porodice, već i zaposlene u njihovim pogonima“, poručila je Marija Obradović.

Ovogodišnja „Kupusijada“ počela je u petak, 28. oktobra u Osnovoj školi „Miroslav Antić“, gde je održana „mini-kupusijada“. Danas, drugog dana, posetioci su mogli da probaju kupus i sarme, ali i da uživaju u muzičkom programu manifestacije.

 

Organizatori manifestacije su MZ Futog, KC “Mladost” Futog, Udruženje Futoški kupus i Poljoprivredna škola sa Domom učenika, osnovne škole iz Futoga. Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a medijski prijatelji Novosadska TV i Kanal 9.

Izvor: Brif.rs