Otvorena međunarodna naučna konferencija: „Migranti u Evropi u 21. veku“

0

Međunarodna naučna konferencija: „Migranti u Evropi u 21. veku“ otvorena je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Ogranak u Novom Sadu i trajaće dva dana. Učešće na ovom skupu koji obrađuje veoma aktuelnu temu, potvrdilo je više od petnaest predavača iz zemlje i inostranstva, i to iz: Mađarske, Nemačke, Italije, Izraela i Rumunije.

Pozdravljajući prisutne zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić naglasila je da Sekretarijat rado podržava organizovanje ovakvih skupova budući da se na njima diskutuje o mnogim važnim pitanjima, pogotovu kada je reč o pravnoj regulativi, perspektivi EU, ali i ulozi Srbije u rešavanju migracione krize.

„Svesni smo činjenice da su milioni ljudi prisiljeni da napuste svoje domove, rizikujući sve kako bi izbegli konflikte, katastrofe, siromaštvo ili glad. Mnogi od migranata i izbeglica koji stižu u Evropu, svakodnevno se suočavaju sa nesigurnošću i izazovima, počev od nedostatka osnovnih informacija, pa do povećanog rizika za trgovinu ljudima. Većina njih su žene, deca i stariji ljudi. Evropske granice se zatvaraju, a ograničavanje prolaza drastično je pogoršalo situaciju i dovelo do stvaranje humanitarne krize“, rekla je zamenica Rakić i dodala da je upravo Zapadni Balkan na udarnoj maršuti migranata i izbeglica i da ovakva situacija predstavlja izazov kako za zemlje članice EU, tako i za zemlje kandidate, a među njima je i Srbija.

Akademik Tibor Varadi, koji je jedan od glavnih organizatora konferencije, rekao je da i akademska javnost treba da se uključi u rešavanje najintenzivnijih i najbolnijih problema 21. veka.

„Rešavanje problema migranata do sada je izazvalo mnogo više strasti i predrasuda, nego razuma. Pokazalo se da postojeći šabloni i uvreženi obrasci mišljenja ovde ne funkcionišu. Treba se suočiti sa tim šta se stvarno dešava i trezveno i ozbiljno rešiti problem, smeštajući ga u okvir ljudskih prava, evropskih prava i međunarodnog prava“, rekao je Varadi.

Prvog dana skupa u okviru prve sesije diskutovaće se o temama koje se tiču ljudskih prava, prava manjina, integracije, demokratske politike. Drugog dana skupa, fokus će biti na migrantskoj situaciji u Srbiji i u dve zapadnoevropske zemlje.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.