Otvorena međunarodna naučna konferencija: „Migranti u Evropi u 21. veku“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Međunarodna naučna konferencija: „Migranti u Evropi u 21. veku“ otvorena je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Ogranak u Novom Sadu i trajaće dva dana. Učešće na ovom skupu koji obrađuje veoma aktuelnu temu, potvrdilo je više od petnaest predavača iz zemlje i inostranstva, i to iz: Mađarske, Nemačke, Italije, Izraela i Rumunije.

Pozdravljajući prisutne zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić naglasila je da Sekretarijat rado podržava organizovanje ovakvih skupova budući da se na njima diskutuje o mnogim važnim pitanjima, pogotovu kada je reč o pravnoj regulativi, perspektivi EU, ali i ulozi Srbije u rešavanju migracione krize.

„Svesni smo činjenice da su milioni ljudi prisiljeni da napuste svoje domove, rizikujući sve kako bi izbegli konflikte, katastrofe, siromaštvo ili glad. Mnogi od migranata i izbeglica koji stižu u Evropu, svakodnevno se suočavaju sa nesigurnošću i izazovima, počev od nedostatka osnovnih informacija, pa do povećanog rizika za trgovinu ljudima. Većina njih su žene, deca i stariji ljudi. Evropske granice se zatvaraju, a ograničavanje prolaza drastično je pogoršalo situaciju i dovelo do stvaranje humanitarne krize“, rekla je zamenica Rakić i dodala da je upravo Zapadni Balkan na udarnoj maršuti migranata i izbeglica i da ovakva situacija predstavlja izazov kako za zemlje članice EU, tako i za zemlje kandidate, a među njima je i Srbija.

Akademik Tibor Varadi, koji je jedan od glavnih organizatora konferencije, rekao je da i akademska javnost treba da se uključi u rešavanje najintenzivnijih i najbolnijih problema 21. veka.

„Rešavanje problema migranata do sada je izazvalo mnogo više strasti i predrasuda, nego razuma. Pokazalo se da postojeći šabloni i uvreženi obrasci mišljenja ovde ne funkcionišu. Treba se suočiti sa tim šta se stvarno dešava i trezveno i ozbiljno rešiti problem, smeštajući ga u okvir ljudskih prava, evropskih prava i međunarodnog prava“, rekao je Varadi.

Prvog dana skupa u okviru prve sesije diskutovaće se o temama koje se tiču ljudskih prava, prava manjina, integracije, demokratske politike. Drugog dana skupa, fokus će biti na migrantskoj situaciji u Srbiji i u dve zapadnoevropske zemlje.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost