Omladina JAZAS-a obeležila jubilarnih 20 godina

0
Bolnica VITA Novi Sad

Povodom 20 godina od osnivanja organizacije Omladina JAZAS-a Novi Sad i prve kampanje povodom Svetskog dana borbe protiv side, u Gradskoj kući organizovana je konvencija na kojoj je prikazan film posvećen jubileju organizacije, dodeljene su diplome vršnjačkim edukatorima, ali i zahvalnice partnerima Omladine JAZAS–a, među kojima je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik je tim povodom izjavio da se JAZAS-a seća još iz studentskih dana kada su kao grupa entuzijasta počinjali da razbijaju društvene tabue u jednoj, kako se tada smatralo, zastrašujućoj oblasti.

„S godinama oni su bili sve uporniji, glasniji i brojniji. Ne smemo živeti u mraku neznanja i okovima predrasuda, i ne smemo biti isključivi i nesolidarni prema bolesnima i slabijima. Čestitam vam na hrabrosti i istrajnosti, odavno ste pokazali da su znanje, pošten rad i empatija na prvom mestu, a da je to dobitna kombinacija Organizacija je dokazala i kao deo OPENS- a 2019. Vrata Gradske kuće uvek su za Omladinu JAZAS-a otvorena i sa pravom su danas domaćini, a ne gosti“, naglasio je Vučević i još jednom čestitao Vukašinu Grozdanoviću i njegovom timu na osvajanju titule Evropske prestonice mladih za 2019. godinu.

jazas

Proslavi jubileja takođe su prisustvovali predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zdravlja, ali i predstavnici gradskih i pokrajinskih institucija.

„Dvadest godina je veoma značajan jubilej ne samo za misiju koju sprovodite i partnerski odnos sa Gradom, Pokrajinom i Republikom, već i za prenošenje ideja na mlađe generacije. Ministarstvo omladine je i osnovano zalaganjem udruženja među kojima je bila Omladina JAZAS-a Novi Sad, što potvrđuje da je opredeljenje za partnerstvo jedina dobitna kombinacija“, rekao je Aleksandar Voštić iz Ministarstva omladine i sporta čestitajući jubilej Omladini JAZAS-a Novi Sad.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja Ferenca Vicka broj  novodijagnostikovanih osoba obolelih od HIV-a je između 2010. i 2015. godine za 62% veći nego u prethodnih pet godina.

„To je rezultat promovisanja dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV u Srbiji, kao i veće dostupnosti te usluge u zdravstvenim ustanovama, ali i van njih posebno za osobe sa rizičnim ponašanjem. Ministarstvo zdravlja će raditi sa partnerima iz državnog i civilnog sektora na promociji pružanja podrške testiranju na HIV, kao i na redukciji diskriminacije povezane sa HIV-om, posebno u zdravstvenom sektoru“, istakao je Ferenc Vicko.

Vukašin Grozdanović iz Omladine JAZAS-a Novi Sad zahvalio se predstavnicima državnih institucija, a posebno Gradu Novom Sadu, na podršci koju im pružaju i najavio da će se ta saradnja kroz još intenzivnije aktivnosti nastaviti i u budućnosti.

Izvor: Brif.rs