Održan prijem za učesnike „TESLA FESTA 2016“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski primio je učesnike 31. međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva „TESLA FESTA 2016“ koji se održava od 12. do 15. oktobra u SPC „Vojvodina“.

„Grad podržava ‘Tesla fest’ jer smatramo da je to jedna od manifestacija po kojima je Novi Sad prepoznatljiv, a koja se odnosi na privredu kako Grada tako i Republike Srbije. Neophodno je da saradnja između privrede i nauke bude još intenzivnija, da vidimo kako inovacije mogu naći najbolju primenu u praksi. Nadam se da će ‘Tesla fest’ svake godine privlačiti sve više učesnika koji će u našoj zemlji predstavljati svoja dostignuća i razmenjivati iskustva sa našim naučnicima i inovatorima“, istakao je Sečujski.

Predsednik Upravnog odbora Saveza pronalazača Vojvodine Anđelko Glavašević kaže da Festival privlači sve više učesnika iz sveta, a među njima su ove godine predstavnici Kineske asocijacije pronalazača i Udruženja kineskih centara za produktivnost koje su predstavile veoma značajne projekte i pronalske koji mogu biti predmet trgovine, a zainteresovani su i za naše proizvode koji su izloženi, pa su pojedini kontakti već ostvareni.

„Najznačajnije za nas u vezi ‘Tesla festa’ jeste ogromno prisustvo mladih iz škola i sa fakulteta koji izlažu svoje radove, što govori da se kao društvo okrećemo pronalazaštvu i inovacijama“, naglasio je Glavašević.

Svake godine svoje pronalaske, inovacije, nove proizvode, tehnologije i projekte izloži preko 500 individualnih pronalazača, mladih talenata, studenata, preduzetnika, škola, fakulteta, instituta i preduzeća iz zemlje i inostranstva. Na „TESLA FEST’“-u su do sada učestvovali pronalazači i izlagači iz više od 25 zemalja sveta. Međunarodni žiri najuspešnijim učesnicima dodeljuje zlatne, srebrene i bronzane plakete sa likom Nikole Tesle i Gran-pri „TESLA FEST“-a koji je licenciran od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu ,čije visoko priznanje se dodeljuje za najuspešniji pronalazak.