OBIČAJI I TRADICIJA: Čuvena “Futoška kupusijada” u petak i subotu

0
Bolnica VITA Novi Sad

“Futoška kupusijada” predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje u Futogu. 

Na manifestaciji se promoviše projekat FUTOŠKI KUPUS – BREND SRBIJE, kroz predstavljanje privrednih  potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

“Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, “Futoška kupusijada” je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini”, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji će govoriti Zoran Crepulja, predsednik Saveta MZ Futog, Aleksandra Rajak, direktor KC Mladost Futog, Goran Puača, predsednik Udruženja „Futoški kupus“  i predstavnici Poljoprivredne i osnovnih škola Miroslav Antić i Desanka Maksimović

Organizatori manifestacije su MZ Futog, KC “Mladost” Futog, Udruženje Futoški kupus i Poljoprivredna škola sa Domom učenika, osnovne škole iz Futoga. Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a medijski prijatelji Novosadska TV i Kanal 9.

Ovogodišnja 17. “Futoška kupusijada” biće održana u petak i subotu (28. i 29. oktobar) u centru Futoga.

Izvor: Brif.rs