Obeležavanje Dana Galerije Matice srpske

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Galeriji Matice srpske sutra, 28. oktobra, u 19.00 časova će se povodom 169 godina od osnivanja Galerije i 190 godina od osnivanja Matice srpske, obeležiti Dan Galerije Matice srpske.

Pozdravnu reč uputiće predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, a besedu o umetničkoj kolekciji Matice srpske govoriće upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević-Bugarski.

Izložbu „Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo“ otvoriće ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, dok će svečanosti prisustvovati zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.

Izložbom „Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo“ izražava se namera da u godini u kojoj Matica srpska obeležava 190 godina postojanja, savremenim stvaraocima ponudi njen simbol, košnica, kao inspiracija za kreativan rad, kao i da se istovremeno obnovi i podstakne plemenita ideja darovanja ovom najstarijem srpskom naučnom, književnom i kulturnom društvu.

Izvor: Brif.rs