O pčelarstvu i za pčelarstvo u subotu na Novosadskom sajmu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Međunarodna pčelarska konferencija „Pomerajmo granice“ i Izložba pčelarske opreme održaće se u subotu, 10. decembra Novosadskom sajmu.

U Kongresnom centru Novosadskog sajma, pod motom „Pomerajmo granice“, razgovaraće se o temama aktuelnim za sve učesnike u pčelarskoj proizvodnji, a sagovornici na okruglim stolovima i panel diskusijama biće Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera Srbije za poljoprivredu, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, Đorđe Mrkić, predsedavajući Skupštine SPOS-a i predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ u Novom Sadu, mr Marijeta Lazor, rukovodilac Službe za planiranje i razvoj Novosadskog sajma, Pavel Zdešar, profesionalni pčelar, dugogodišnji saradnik Poljoprivrednog instituta Ljubljana i Pčelarskog saveza Slovenije i dr Antonio Nanetti, Institut za pčelarstvo u Bolonji, Italija.

Program konferencije „Pomerajmo granice“

Na Izložbi pčelarske opreme posetiocima će na oko 3.000 metara kvadratnih biti ponuđene košnice, satne osnove, dimilice, vrcaljke i oprema za vrcanje meda, sredstva za prehranu i zaštitu pčela, lekovi i stimulativna sredstva, ambalaža, medonosne biljke…

Kako najavljuju izlagači oprema će se prodavati po sniženim cenama, a pripremaju se i akcije u okviru kojih će biti odobrene posebne pogodnosti pri kupovini, navodi se na sajtu Sajma.

Muzej pčelarstva „Jovan Živanović“ u Sremskim Karlovcima, uneće miris voska i propolisa minulih vremena kroz izložbenu postavku u Auli. Biće to prilika da se vide stari predmeti koji se danas ne koriste, poput košnica, dimilica ili kanti za med iz XIX veka.

Međunarodna konferencija i Izložba pčelarske opreme biće ujedno i prilika za promociju ocenjivanja kvaliteta kroz Izložbu pčelarskih proizvoda ocenjivanih povodom 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma u okviru koje će biti posebno istaknuti šampioni kvaliteta Novosadskog sajma.

U Auli Novosadskog sajma biće izloženi i radovi pristigli na konkurs koji je Novosadski sajam organizovao u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ i privatnim vrtićima na teritoriji Grada Novog Sada. Oko 2.000 mališana crtalo je na temu pčelarstva, a tri najuspešnija mala takmičara biće nagrađena „medenim“ poklon paketima.

Radno vreme Izložbe pčelarske opreme je od 9 do 19 časova, a Međunarodna pčelarska konferencija „Pomerajmo granice“ počinje u 10 časova.

Manifestacija će biti održana u Hali „Master“, Kongresnom centru i Auli Novosadskog sajma, a ulaz je besplatan.

Izvor: Brif.rs