Novosadski samba karneval

0
Bolnica VITA Novi Sad

Novosadski samba karneval, odnosno popularni „Dani Brazila”, počinju u petak, 11. avgusta, u 20 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada će biti predstavljen program radionica samba plesa, udaraljki i kapuere, nakon čega sledi žurka uz mnoštvo dobrih ritmova i di-džej program.

Manifestacija, koja se održava osmi put, trajaće do 13. avgusta.

Sada već tradicionalni internacionalni festival ponovo će okupiti istinske zaljubljenike u brazilsku kulturu, umetnost i sport, a svim posetiocima pružiti priliku da kroz program, radionice i završnu karnevalsku povorku u centru grada osete duh te jedinstvene južnoameričke zemlje.

Tokom sva tri dana festivala vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa održavaće radionice na Petrovaradinskoj tvrđavi, gradskoj plaži Štrand i u plesnom studiju „Alegro”, kako za iskusne, tako i za one koji žele da se upoznaju s brazilskom kulturom.
Sve posetioce festivala očekuju i otvorene žurke na Tvrđavi, performans u centru grada, a završnica festivala je jedinstvena karnevalska povorka svih kapuerista, samba perkusionista i plesača, koji će poslednjeg dana manifestacije, u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće i rezultate učešća na radionicama.
Svi posetioci festivala pozvani su da se maskiraju i, inspirisani energičnim brazilskim ritmovima, pridruže povorci.

Satnica i detaljnije informacije o programu, prijavama na radionice, kotizacijama i predavačima, kao i besplatnim radionicama za početnike, dostupne su na sajtu festivala www.danibrazila.org.

Manifestaciju „Dani Brazila” organizuju Udruženje građana „Artkor”, Udruženje poštovalaca brazilske muzike i kulture „Sambansa” i Sportsko udruženje „Capoeira Senzala”.

Ovogodišnji festival finansijski su podržali ambasada Brazila u Beogradu, Gradska uprava za privredu i kompanija „Veletabak”, a realizaciju su podržali partneri – Turistička organizacija Novog Sada, „Gradsko zelenilo” i plesna škola „Alegro”.

Izvor: Tanjug