„Novi Sad-prestonica kulture“ projekat nacionalnog značaja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Vlada Srbije proglasila je „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ kulturnim projektom od nacionalnog značaja za Srbiju, čime je data snažna podrška kako bi se projekat realizovao na najbolji mogući način, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Projekat je jedinstvena prilika za grad Novi Sad i Republiku Srbiju da žiteljima Evrope predstave svoje kulturno nasleđe i evropske vrednosti koje neguju, ističe se u saopštenju ministarstva.
Takođe se navodi, da je „projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, osmišljen kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala grada Novog Sada, a da će narednih godina osnažiti kulturnu vitalnost grada.
Ocenjeno je i da će omogućiti urbanu regeneraciju i održivi razvoj koji podrazumeva strukturne promene, kao i poboljšati međunarodni ugled Novog Sada i Srbije.
Iz Ministarstva kulture dodaju i da je cilj programa Evropske prestonice kulture promovisanje i slavljenje bogate kulturne raznolikosti Evrope i zajedničkih aspekata evropskog nasleđa, čime se unapređuje međusobno razumevanje i interkulturni dijalog, a da je to prilika za Srbiju da predstavi svoje kulturno nasleđe.

Izvor: Tanjug