Na Štrandu postavljene plažne pepeljare

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na Štrandu je juče postavljeno šest eko punktova u kojima se nalaze plažne pepeljare, u sklopu ekološke kampanje „Gari za Štrand mari“.Ideja je na Štrandu, a posebno na samoj plaže bude što manje opušaka cigareta, ali akcija ima za cilj da poveća ekološku svest posetilaca i kupača.

“ Prošle godine smo prvi put realizovali ovu kampanju i bili smo veoma zadovoljni kako su posetioci reagovali na nju, jer smo zajedničkim snagama spasili Štrand od nekoliko hiljada bačenih pikavaca, te se kampanja nastavlja i ove godine. Duž same obale Dunava, postavljeno je šest eko punktova, u kojima se nalaze plažne pepeljare“ ,rekao je predsednik Kluba ljubitelja biciklizma “Eko kurir” Novi Sad Dejan Vlaški.

Po njegovim rečima, upotreba je veoma jednostavna. Kada posetioci krenu na peščani deo kupališta, iz eko punktova mogu da izvuku kartonsku pepeljaru, koja se napuni peskom. Nakon upotrebe, kada se ponesu nazad do ekoloških punktova, pesak iscuri, a opušci ostanu i oni se proslede u veće kante za smeće. Zatim se pepeljare vraćaju u punkt kako bi više puta mogle da se iskoriste. Na taj način, ljudi koji ih koriste razvijaju svest o reciklaži, koja je takođe jedna od osnovnih grana ekologije.

Izvor: dnevnik.rs