Milićević posetio novosadski PMF

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević posetio je danas Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu. U razgovoru sa rukovodstvom fakulteta, drugog po veličini u okviru Univerziteta u Novom Sadu, bilo je reči o unapređenju uslova za rad, kroz sufinansiranje.

„Ekonomski rast koji smo zacrtali kao glavni cilj Pokrajinske vlade, ne možemo ostvariti bez primene savremenih naučnih dostignuća i tehnologije. Želimo da sva ona znanja koja se stiču na Univerzitetu dobiju praktičnu primenu, pre svega, u privredi“, rekao je u izjavi za medije potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i dodao da će se pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade početkom decembra po prvi put održati jedan novi sajam sa idejom povezivanja nauke sa privredom.

S obzirom na to da oblasti informacionih tehnologija i turizma imaju značajan potencijal za ekonomski razvoj AP Vojvodine, te da se upravo na Prirodno-matematičkom fakultetu školuje veliki broj mladih ljudi ovih profila, Milićević je rekao da postoji realna potreba da se iskoristi znanje i profesora i studenata u toj oblasti, na čemu će se u narednom periodu intenzivno raditi.

U tom smislu, na sastanku je razmatrana inicijativa da se već naredne godine realizuje program koji će povezati dva departmana: Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Departmana za matematiku i informatiku, da se informacione tehnologije iskoriste u turističke svrhe i da se, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, sačini platforma koja će omogućiti vidljivost turističke ponude Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je, takođe, izjavio da će se u investiciono održavanje na PMF ove godine uložiti više od 11,5 miliona dinara: za rušenje postojećeg i izgradnju novog bunkera za hemikalije, čime se oslobađa i prostor za novu zgradu Biosens instituta, te za adaptacije prostorija za studentske organizacije i za herbarijumski depo.

Dekan PMF prof. dr Milica Pavkov Hrvojević je rekla da joj je posebno drago što su u Pokrajinskoj vladi prepoznali da PMF, koji neguje pre svega fundamentalne nauke, ima potencijal i u oblastima koje su od značaja za savremeno društvo i privredu.

Izvor: Vlada Vojvodine