Međunarodni kongres neurohirurga u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas međunarodni kongres neurohirurga „Kontroverze u neurotraumatologiji“, koji se održava u Novom Sadu, na kome će predavanje održati 70 predavača i gde je najavljeno učešće blizu 300 učesnika.

Predsednik Nikolić je zbog toga, otvarajući ovaj skup, Novi Sad nazvao „evropskom prestonicom neurohirurga“, i ukazao na značaj ovog susreta, istakavši da kada se uzme u obzir činjenica da je neurotraumatologija treći uzročnik smrti, onda važnost ovakvih okupljanja postaje još veća.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u svom obraćanju na početku ovog velikog kongresa, gde će se razmatrati svi aspekti lečenja pacijenata sa povredama mozga, kičmene moždine i perifernog nervnog sistema, istakao značaj i težinu koje nosi sa sobom profesija neurohirga, ukazavši ujedno i na značaj usavršavanja mladih stručnjaka u Srbiji, pogotovo sa naučnoistraživačkog aspekta koji ovaj skup nudi.

Predsednik Mirović je ovom prilikom ponovio i to da Pokrajinska vlada na čijem je čelu, unapređenje stanja u zdravstvu u Vojvodini vidi kao jedan od svojih apsolutnih prioriteta.

„Sve to radimo iz dubokog uverenja da za jedno društvo ništa nije važnije od zdravlja njegovih članova, ali i to posebno podvlačim –sa saznanjem da će sve što u zdravstvu obnovimo ili izgradimo biti u pravoj funkciji, samo ako njime upravljaju najstručniji i najposvećeniji lekari i medicinsko osoblje“, naglasio je Mirović i najavio da će teme iz zdravstva, pre svega izgradnja blokova B i C Kliničkog centra Vojvodine, biti jedna od glavnih tema na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade najavljene za subotu.

Međunarodni kongres neurohirurga u Novom Sadu organizuju Udruženje neurohirurga Srbije, Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope i Udruženje Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica. Vodeći stručnjaci razmotriće danas sve aspekte neurotraumatologije, a učestvovaće vodeći stručnjaci iz dvadeset osam zemalja Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.