Međunarodni dan borbe protiv homofobije

0

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala uličnoj akciji koju oraganizuje Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

“Ovom akcijom Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada želi da još jednom skrene pažnju da svi građani imaju ista ljudska prava bez obzira na jezik, nacionalnost, veroispovest, kao i na seksualnu opredeljenost. Lokalna mreža je osnovana u oktobru prošle godine, a Grad Novi Sad je u decembru 2016. godine potpisao Memorandum o saradnji  Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama. Od tada sve članice ove mreže zajednički rade na poboljšanju i unapređenju položaja LGBT osoba u lokalnim zajednicama” rekla je Ljiljana Koković.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada osnovana je u okviru projekta „Udruženi protiv diskriminacije” koji sprovodi organizacija „Labris“ i partnerske organizacije-Udruženje građana protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“ i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost „Crta“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, a ulogu koordinatora mreže preuzeo je Grad Novi Sad.

U ime organizacija „Labris“ Lidija Đorđević je podsetila da je sedam lokalnih mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama pored Novog Sada formirano još i u Subotici, Pančevu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru s ciljem da se okupe sve institucije i organizacije u zaštiti ljudskih prava i prevenciji diskriminacije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata biće izveden performans pod nazivom „I ja sam tu!“, a radionica „Knjiga vas posećuje” biće održana u Omladinskom klubu „OPENS“ i namenjena je unapređenju razumevanja položaja LGBT populacije u Srbiji.

Izvor: Grad Novi Sad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.