Konferencija o stvaranju digitalnih lokalnih skupština

0

Konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“, koja za cilj ima da prikaže kako digitalne tehnologije unapređuju i pospešuju rad skuština na lokalnom nivou, održaće se u ponedeljak i utorak, 30. i 31. oktobra u Master centru Novosadskog sajama, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, koju su održali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i sekretar Skupštine grada Marko Radin.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije objašnjeno, na skup u ponedeljak i utorak pozvani su predstavnici svih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, koji su se u velikom broju odazvali, a učešće su uzeli i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, ministarstava, Skupštine AP Vojvodine, kao i međunarodni partneri, ambasadori i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija.

Konferenciju „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ zajedno organizuju Grad Novi Sad, Progoram UN za razvoj UNDP i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da Novi Sad među prvima prepoznao „značaj digitalizacije rada Skupštine, kao i koji su benefiti e-skupštine“.

“Novi Sad je prepoznat kao grad informacionih tehnologija i logično je da se takva konferencija održava baš u našem gradu. Na čelu grada je čovek koji teži da se savremeni principi iz sveta primenjuju u Novom Sadu. Novosadska Skupština je prva u regiona koja je u potpunosti digitalizovala svoj rad. Zbog toga možemo biti veoma zadovoljni” istakao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je objasnio da će za vreme dvonodnevne konferencije učesnici imati prilike da saznaju o značaju digitalizacije na lokalnom nivou, iskustvima i izazovima uvođenja e-parlamentarizma, ali i da dobija odgovore na pitanje kako sve to uskladiti sa zakonskom regulativom.

“Tokom konferencije održaće se i prezentacija elektronskog sistema u Skupštini Grada Novog Sada, gde će učesnici, a to su pretežno predstavnici opština i gradova iz cele Srbije, biti u prilici da isprobaju sistem” poručio je Jelušić.

Sekretar Skupštine Grada Novog Sada Marko Radin istakao je da se pozivu za učešće na konferenciji do sada odazvalo oko 200 predstavnika gradova i opština Republike Srbije. On je najavio obraćanje visokih zvaničnika na konferenciji.

“Nakon pozdravnog govora gradonačelnika Miloša Vučevića, zahvaljujući kojem se konferencija i dešava u Novom Sadu, učesnike će pozdraviti predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa UN za razvoj Karla Herši” precizirao je Radin, dodajući istovremeno da je Grad Novi Sad najdalje stigao sa implementacijom e-parlament sistema.

Govoreći o daljim koracima e-parlamenta u Skupštini Grada Novog Sada, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić napomenuo je da su tableti uređaji, preko kojih se mogu preuzimati skupštinski materijali, podeljeni odbornicima i odbornicama, kao i da je održana obuka za njihovu primenu.

“Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo što je tablete preuzelo 68 odbornika, a samo dvoje odbornika nije. Pojedini odbornici nisu stigli da preuzmu tablete i verujem da će ih oni to učiniti i narednom periodu” kazao je Jelušić.

Govoreći o uštedi koja se ostvaruje kroz elektronski rad Skupštine, Jelušić je naglasio da na godišnjem nivou „samo štampanje skupštinskog materijala iznosi između četiri i 5,7 miliona dinara“, u zavisnosti od broja sednica Skupština.

“S jedne strane tablet uređaj košta 22.950 dinara, a s druge strane štampanje materijala za jednog odbornika godišnje košta oko 55.000 dinara, bez distribucije materijala i troškova goriva. Iz ovog je jasno da su uštede ogromne i nije čudo što ceo svet teži tome da se digitalizuje rad državnih i lokalnih uprava” zaključio je Jelušić.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.