JKP “Čistoća” i Novosađani imaju isti zadatak

0
Foto: cistocans.co.rs

JKP “Čistoća” će u narednom periodu sprovoditi kontinuirano obaveštavanje građana i njihovu edukaciju u vezi sa pravilnim odlaganjem smeća i primarnom separacijom otpada, koja će početi u širem centru grada od 1. novembra.

“Naime, uz akcenat na pravilnom odvajanju otpada iz domaćinstava, želimo da skrenemo pažnju našim sugrađanima i na neophodnost održavanja javne higijene i da zajedno čuvamo Novi Sad čistim i urednim. Pozivamo sve Novosađane da svoje kućno smeće odlažu u kontejnere, kao i da, ukoliko imaju potrebu da odlože krupan otpad ili građevinski šut, pozovu JKP “Čistoća“ i rezervišu kontejner za krupni otpad”, navodi se u saopštenju JKP “Čistoća”.

Svi oni koji žele da iznajme veliki kontejner od 5m3 u koji će odložiti svoj krupni otpad iz domaćinstva, mogu da se jave telefonom, na broj 021/6333-884, lokal 126, u vremenu od 8 do 13 časova svakog radnog dana, kako bi se sa nadležnim poslovođom dogovorili o terminu postavljanja kontejnera.

“Iako Novosađani imaju izraženu kulturu odlaganja smeća i brinu za svoj grad, postoje i pojedinci koji to nesavesno čine i na taj način, bacajući otpad pored kontejnera, stvaraju mini-deponije koje otežavaju posao radnicima JKP “Čistoća“, ali i prave ruglo i šire neprijatan miris. Stoga i ovim putem apelujemo na sve naše sugrađane da takve stvari ne čine”, dodaje se u saopštenju.

Do kraja oktobra, Komunalna policija i radnici inspekcije obilaziće pojačanim intenzitetom širi centar Novog Sada i kažnjavati građane koji nesavesno odlažu otpad pored kontejnera i tako prave mini-deponije. Prema važećoj Odluci o održavanju čistoće u Novom Sadu, kazne za fizička lica iznose 8.000 dinara. Za pravna lica te kazne iznose od 50 hiljada do milion dinara.

Mandatne kazne i prijave će dobiti i oni građani koji iznose smeće iz kontejnera i nezakonito sakupljaju sekundarne sirovine, koje od trenutka ubacivanja u kontejnere postaju vlasništvo JKP “Čistoća“, odnosno Grada Novog Sada. Stajanje na put nelegalnom sakupljanju sekundarnih sirovina i uništavanju gradske imovine je, takođe, vrlo važan korak ka uspehu projekta primarne separacije u Novom Sadu.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.