Jeftinije parkiranje u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Posle ukidanja komunalne takse za vozače u Novom Sadu stiže povoljna vest. Vučević: Još je rano je govoriti za koliko će se cena korigovati naniže.

Izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama koje je, u skladu sa odgovarajućim zakonom, Skupština grada Novog Sada usvojila prošle sedmice, vozačima je omogućeno da u predstojećem periodu po nižim cenama plaćaju parkiranje vozila na obeleženim gradskim parkiralištima.
Parking karte za automobile i druga vozila trebalo bi da budu jeftinije za iznos te takse, koja je dosad bila sastavni deo aktuelne cene parkiranja.
Da predstoji ta korekcija cena naniže, potvrdio je i gradonačelnik Miloš Vučević, učestvujući u diskusiji na sednici gradskog parlamenta.
– Ovom odlukom biće uskoro umanjena cena parkiranja, ali je još rano da se precizira za koliko. Potrebno je da se o tome obavi određena javna rasprava i sprovede odgovarajuća procedura – napomenuo je Vučević, dodajući da će iznosi pojeftinjenja biti za građane vrlo mali.
Ali, velika je ukupna suma novca, koja se po osnovu te vrste komunalne takse prikuplja u budžetu grada, i iznosi godišnje oko 30 miliona dinara, naveo je gradonačelnik. Za taj iznos će novosadska gradska kasa ubuduće biti tanja, zbog usklađivanja propisa sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Skupština grada je izmene odluke o komunalnim taksama donela jednoglasno, što nije čest slučaj da se o nekom pitanju usaglase odbornici vladajuće koalicije i opozicije.
Prema rečima Radovana Jeknića, šefa Službe za odnose s javnošću pri „Parking servisu“, odluka o pojeftinjenju parking karte u crvenoj, plavoj i beloj zoni, biće doneta najverovatnije za oko dva meseca, kada se obavi neophodna procedura.
– U skladu sa odlukom Skupštine grada pripremamo novi cenovnik sa korigovanim, odnosno, nižim cenama. Da li će parkiranje biti jeftinije za dinar, dva ili tri po zoni, biće odlučeno nakon odgovarajuće zakonske procedure – kazao je Jeknić za „Novosti“.

CENA OD 30 DO 55 DINARA
U najskupljoj „crvenoj“ zoni, u centru grada, parkiranje automobila plaća se 55 dinara po satu, za „plavu“ cena je 45 dinara, a u najjeftinijoj, „beloj“ zoni, sat parkiranja košta 30 dinara.

Izvor: Večernje novosti