Gradonačelnik i ambasador SAD na završnici „Dana Američke kulture u Novom Sadu“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Nj. E. Kajl Skat posetili su izložbu skica murala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine povodom završnice manifestacije “Dani Američke kulture u Novom Sadu“.

Cilj manifestacije, koja se odvijala tokom maja uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade SAD, je povezivanje američke i srpske kulture kroz razmenu umetničkih iskustava, prezentaciju praktičnih radova i međusobno upoznavanje umetnika obe države, ali i upoznavanje građana Novog Sada sa njihovim stvaralaštvom.

– Ovim projektom, koji je prikazao više aspekata američke kulture, napravljen je novi iskorak u saradnji Novog Sada i ambasade SAD. Nadam se da će takav koncept u narednim godinama biti još razvijeniji i da će naši odnosi biti na još višem nivou. Zaintersovani smo da Američki kutak u Novom Sadu dobije novi, bolji prostor za rad i da bude vidljiviji građanima Novog Sada, a nadam se da će Novosađani i naši gosti uživati večeras u ukusima kuhinje Arizone koja se predstavlja na “Food fest“-u – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Američki i novosadski umetnici su kroz šest različitih pravaca u vidu radionica i tribina razmenjivali iskustva i javno predstavili novonastale radove građanima Novog Sada na javnim lokacijama.

– Nadam se da smo uspeli da pokažemo građanima širu sliku američke kulture, od pozorišta, preko muzike, stripa, urbane umetnosti i skejtbordinga. Američki stvaraoci koji su posetili Novi Sad otišli su sa dobrim utiscima o srpskoj kulturi i gostoprimstvu, i rekli su da će sigurno doći ponovo – rekao je ambasador Kajl Skat.

Domaćin u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine bio je direktor te ustanove Radovan Jokić i on se zahvalio što je izložba skica murala poverena Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koji, kako je rekao, i radi pod sloganom – Prostor otvorenih mogućnosti. Gradonačelnik i ambasador pogledali su mural na Bulevaru Mihajla Pupina koji je delo devet studenata Akademije klasičnog slikarstva u sklopu Univerziteta Edukons, pod vođstvom poznate američke slikarke murala Džil Rotenberger.

Reč je o svojevrsnom prikazu velikana raznih oblasti kulture, kao i crtanih i strip-junaka, naučnika i drugih poznatih ličnosti, koji su umetnici poklonili Novosađanima u okviru akcije koja je simbolično nosila naziv „Heroji grada“.

Izvor: Brif.rs