Genijalno: Iz Novog Sada zaliva lešnike u Malom Zvorniku

0
Foto: smartwatering.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Student Fakulteta tehničkih nauka i mladi poljoprivrednik Lazar Jovanović, osmislio je sa prijateljem Zoranom Đukićem, revolucionarni način daljinskog sistema navodnjavanja – svoje zasade lešnika u Malom Zvorniku, odakle je.

Sistem koji funkcioniše na principu SMS-a idealan je za imanja koja nemaju bog zna kakvu infrastrukturu, struju, internet itd. Jedini neophodan uslov je da budu u dometu mobilne mreže.

„Kako sam na fakultetu učio o mikro-kontrolerima i sms upravljanju, palo mi je na pamet da to sam napravim. Sa drugarom Zoranom Đukićem, koji je završio programiranje na PMF-u u Novom Sadu, za tri, četiri meseca sam kreirao prvu verziju koju smo u naredne dve godine usavršavali – priča Lazar.

Smart Watering se bavi izradom automatskih i daljinskih sistema za navodnjavanje kojim se upravlja putem SMS poruke na Vašem mobilnom telefonu.

Naš osnovni cilj da se u Srbiji unaprede sistemi za navodnjavanje, optimizuje i racionalizuje potrošnja vode utrošene za navodnjavanje, a samim tim da se ostvare uštede u vremenu i novcu, ali i da se uz sve to povećaju prinosi.

Izvor: smartwatering.rs